You are here
Home > Vesti > Rebalans budžeta, najviše novca ide za kapitalne projekte

Rebalans budžeta, najviše novca ide za kapitalne projekte

Fallback Image


Od PDV-a u kasu će se sliti 654 milijarde dinara ili 53,7 milijardi više od očekivanog. Znatno veći su i prihodi od poreza na dobit pravnih lica – za 43,9 milijardi dinara.

Očekivanja su nadmašili i prihodi od poreza na dohodak i akciza, a bolje je prihodovala i carina. Kada se tome dodaju i veći neporeski prihodi, dolazi se do rezultata koji je bolji za 183 milijarde dinara. Sada ide bolji i lakši deo – raspodela viška para.

“Gledali smo da zaista do poslednjeg dana ove godine investiramo novac kako bi podstakli naš rast, stvaranje radnih mesta i konačno i ono što je sigurno za naše građane najvažnije, a to je garantovano povećanje i plata i penzija od 1. januara 2022. godine zbog tako dobrih rezultata i pametnih investicija i toga što su nam te investicije išle dobro pa smo imali mnogo jači rast BDP-a od predviđenog”, navodi predsednica Vlade Ana Brnabić.

Najviše para iz rebalansa, čak 21 milijarda dinara, otići će za kapitalne projekte.

“Brza saobraćajnica Požarevac-Veliko Gradište-Golubac, obilaznica oko Užica, obilaznica oko Gornjeg Milanovca, Požege. Krenućemo da projektujemo tunel ispod Kadinjače i ono što je najvažnije izdvojićemo dodatna sredstva za Moravski koridor. To je kičma centralne Srbije – auto-put koji će spojiti zapadnu Srbiju i centralnu Srbiju i biće završen mnogo pre roka”, ističe Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Parama iz rebalansa završiće se prva fabrika vakcina do marta-aprila sledeće godine i Klinički centar u Beogradu, a počeće rekonstrukcija osam domova zdravlja u Srbiji. Za poljoprivredu još 2,7 milijardi dinara, a dodatne 3,3 milijarde dinara i za zaštitu životne sredine.

“Kandidovali smo samo ono što možemo da realizujemo u kratkom roku, dakle i do kraja godine a naravno za sledeću godinu imamo značajne projekte koje smo dali kao predlog, videćemo šta će biti usvojeno ali svakako sve je okrenuto ka kapitalnim zelenim projektima”, napominje ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Sledeće godine Srbija će biti domaćin više svetskih takmičenja koja ćemo spremno dočekati jer su rebalansom obezbeđene 2,3 milijarde dinara za njihovu organizaciju ali i za završetak multifunkcionalne dvorane na Košutnjaku.

Prvog novembra oko 1,7 miliona penzionera dobiće na račune 30 evra, a odmah zatim i svi ostali punoletni građani koji su se prijavili za ovu pomoć. Preostalih 20 evra sleduje u decembru.

Oni koji su od aprila postali punoletni ili dobili prebivalište, treba da se prijave za 20 evra pomoći od 15. do 30. novembra.Izvor

Similar Articles

Top