Stranica
Home > Vesti > RTS :: Britanska kraljica suspendovala Parlament

RTS :: Britanska kraljica suspendovala Parlament


U saopštenju se navodi da će Parlament biti suspendovan počevši od perioda između 9. i 12. septembra, pa sve do 14. oktobra, prenosi Rojters.

“To je današnja naredba njegovog visoÄŤanstva Savetu da bi Parlament trebao da bude suspendovan, ne pre ponedeljka 9. septembra i ne kasnije od 12. septembra, pa sve do 14. oktobra”, navodi se u saopštenju.

Vlada Velike Britanije ranije je zatražila od kraljice da suspenduje Parlament nekoliko dana nakon što se poslanici vrate na posao i samo nekoliko nedelja pre isteka roka za Bregzit.

To znaÄŤi da britanski poslanici verovatno neće imati vremena da usvoje bilo kakav zakon koji bi mogao da spreÄŤi premijera DĹľonsona da “izvuÄŤe” Veliku Britaniju iz EU bez sporazuma 31. oktobra.

U politiÄŤkom sistemu Velike Britanije privremena obustava rada Parlamenta naziva se prorogacija. Taj proces moĹľe da se dogodi samo ukoliko premijer savetuje kraljicu da to uÄŤini.

Kako navodi Bi-Bi-Si, odluka da se to učini u sadašnjem trenutku je prilično kontroverzna, budući da će sprečiti poslanike u Parlamentu da ispune pun demokratski potencijal u procesu izlaska Velike Britanije iz EU. 

U međuvremenu, reagovali su predstavnici britanske opozicije i istaknute ličnosti – od ocena da je reč o državnom udaru do podnošenja tužbi.Izvorni link

Slični artikli

Top