Stranica
Home > Vesti > RTS :: DaÄŤić za italijansku “Republiku”: Nerazumne odluke Prištine

RTS :: DaÄŤić za italijansku “Republiku”: Nerazumne odluke Prištine


Upitan o tome koliko je opasna situacija nakon izveštaja o odluci Prištine da zabrani ulaz na Kosovo zvaniÄŤnicima Srbije, ÄŤak i u delovima gde Ĺľivi srpska manjina, koju je potom kosovski premijer Ramuš Haradinaj nazvao laĹľnom vešću, DaÄŤić je rekao da je reÄŤ o “još jednoj nerazumnoj odluci koja poništava napore za nastavak dijaloga kojem je cilj politiÄŤki dogovor”.

“Dogovor koji Srbija Ĺľeli, ali sa druge strane vidimo osobe koje pokazuju da ne Ĺľele bilo kakvo rešenje. Nepodnošljiva situacija. Plaše se naših kontakata sa sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, to je nerazumno ponašanje”, ocenio je DaÄŤić.

Na podsećanje italijanskog novinara da je Priština pokrenula stvaranje vojske kršenjem meÄ‘unarodnih sporazuma i pitanje koji sledeći potez prištinskih vlasti DaÄŤić oÄŤekuje, šef srpske diplomatije je rekao da je to bio “samo jedan mali deo njihovih destruktivnih akcija”.

“Ĺ ta reći za takse od 100 odsto nametnute na srpsku i bosansku robu? Bukvalno se radi o zabrani trgovine, neÄŤemu što u civilizovanom svetu ne postoji već vekovima. Sve meÄ‘unarodne organizacije i politiÄŤki svet osudili su ovu meru traĹľeći njeno ukidanje, ali već sedam meseci se to ne dešava. Priština nije ÄŤak ispunila ni jednu jedinu obavezu u okviru dijaloga s EU, a to je stvaranje zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji… Plašimo se da bi njihov sledeći korak mogao da bude nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji i njihovim dobrima”, naveo je DaÄŤić.

Upitan o tome koliko je opasna situacija u zonama koje naseljava srpska manjina, ministar spoljnih poslova Srbije je kazao da “već godinama Srbi na Kosovu i Metohiji Ĺľive pod konstantnim pritiskom koji vrši većina koja govori albanskim jezikom, oni (Srbi) se plaše za sopstvenu bezbednost, Ĺľive u jednoj vrsti geta”.

“Mnogi su izgubili Ĺľivote pod okolnostima koje nisu jasne i o kojima nisu voÄ‘ene istrage. Agresori i ubice su na slobodi, vrše se konstantni napadi na imovinu, svake godine se uništavaju njihova groblja i kamenuju autobusi kojima putuju kako bi obišli imanja, crkve i groblja, praktiÄŤki sloboda kretanja ne postoji. Lokalna srpska zajednica još uvek je ujedinjena zato što ima poverenja u vladu koja ÄŤini sva da im pomogne”, rekao je DaÄŤić.

Albanske političke elite ne pokazuju želju za kompromisom 

Na pitanje koliko su opasne takve tenzije po mir na Balkanu i u Evropi, DaÄŤić je odgovorio da je “Kosovo središnja taÄŤka nestabilnosti na ÄŤitavom Balkanu”.

“Posle ratova iz 90-ih godina prošlog veka u regionu je ponovo došlo do pomirenja i sve drĹľave se kreću ka cilju, a to je Evropska unija. Jedina crna taÄŤka je Kosovo i Metohoja gde lokalne albanske politiÄŤke elite ne pokazuju Ĺľelju za kompromisom. U Srbiji nemaju partnera za takvo destruktivno ponašanje, naprotiv. Mi se nadamo rešenju, uzdrĹľavamo se od replika Prištini iako bismo imali mnogo razloga da odgovorimo”, kazao je DaÄŤić.

On je dodao da “Srbija pokazuje veliku zrelost i privrĹľenost dijalogu i traganju za kompromisom, dakle ne slabost, već snagu”.

Upitan da li smatra da EU i Italija shvataju o kakvim se pretnjama po mir radi, DaÄŤić je naveo da “EU i Italija, koja jedna od najuticajnih ÄŤlanica Unije, igrali su znaÄŤajnu ulogu u pokretanju dijaloga, sa ciljem postizanja sveobuhvatnog i trajnog kompromisa”.

“EU je priznala da je zanemarila Balkan, region koji je 2003. godine imao ”zeleno svetlo” za pristupanje. Greška je mogla da bude izbegnuta jaÄŤim zalaganjem EU na Kosovu i Metohiji kao jednim otvorenim pitanjem na Balkanu. Ne moĹľemo da se vratimo nazad: potrebno je što pre ponovo aktivirati dijalog, a pre toga ukloniti motive njegove blokade, koji se svi nalaze u Prištini”, kazao je šef srpske diplomatije.

Na pitanje zašto Srbija razmišlja o ponovnom uvoÄ‘enju obaveznog sluĹľenja vojnog roka, DaÄŤić je rekao da je “to opcija koja se već duĹľe razmatra”.

“Srbija je intenzivno angaĹľovana na modernizaciji svojih oruĹľanih snaga: Ĺľelimo da ojaÄŤamo naše odbrambene kapacitete nakon dugo vremena u kojem su oruĹľane snage bile u finansijskim teškoćama i loše opremljene. To je nešto što svaka odgovorna drĹľava realizuje kao jedan od svojih priorioteta”, naveo je DaÄŤić.

Prioritet – uticati na prištinu da povuče destruktivne odluke

Upitan da li postoji rizik od sukoba supersila preko njihovih “posrednika” na Zapadnom Balkanu, DaÄŤić je kazao da “albanski politiÄŤari, konkretno Ramuš Haradinaj, otvoreno govore da nemaju sopstvenu spoljnu politiku, već veće da slede ameriÄŤku”.

“Uveren sam da nisu zadovoljni ni u Vašingtonu, koji pruĹľa glavnu podršku nezavisnosti Kosova i Metohije. Tokom mnogobrojnih meÄ‘unarodnih susreta predsednik (Aleksandar) VuÄŤić, premijerka (Ana) Brnabić i ja dobijamo podršku za konstruktivnu i odgovornu politiku. Nijedno buduće rešenje za Kosovo i Metohiju neće moći da bude postignuto bez aktivnog uÄŤešća Srba. Velike sile imaju svoje interese u ovom regionu, to znamo, ali je naša obaveza da radimo ruku pod ruku sa njima kako bismo ostvarili maksimum u pogledu interesa naše drĹľave i Srba na Kosovu i Metohiji. To nije lako, ali smo uvereni da je to jedini ispravni put”, rekao je DaÄŤić.

Na pitanje šta Srbija traĹľi od SAD, Rusije, EU i Kine kako bi se spreÄŤila eskalacija i koliki rizik postoji po vojnike iz mirovnih snaga KFOR, na ÄŤijem ÄŤelu su Italijani, DaÄŤić je odgovorio da je “apsolutni prioritet uticati na Prištinu kako bi povukla destruktivne odluke, da se vrati dijalogu i bude spremna na kompromisno rešenje”.

“Posebno EU i SAD imaju naÄŤine i sredstva da to uÄŤine, sve zavisi od njihove volje. Nasuprot tome, svaki dan proveden bez dijaloga povećava rizik od novih jednostranih avantura Prištine: to predviÄ‘a razvoj situacije koji apsolutno nosi rizik da se ne zaustavi na vreme. InaÄŤe, iskustvo nas uÄŤi da kosovski Albanci pribegavaju nasilju kada Ĺľele da po svaku cenu ostvare svoje ciljeve i to predstavlja veliki rizik i po meÄ‘unarodne misije poput KFOR, a ne samo po lokalnu srpsku zajednicu”, zakljuÄŤio je DaÄŤić.Izvorni link

Slični artikli

Top