Stranica
Home > Vesti > RTS :: FPN: Žustar, ali konstruktivan sastanak

RTS :: FPN: Žustar, ali konstruktivan sastanak


U saopštenju koje su potpisali izvršni direktor Fondacije Milan Antonijević i dekan FPN-a Dragan Simić, navodi se da će Fondacija i FPN organizovati seriju okruglih stolova povodom redovnih parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020. godine.

Uz ocenu da su izbori centralno mesto demokratskog uređenja i važan izvor legitimiteta demokratske vlasti, podsećaju da će Srbija uskoro obeležiti tridesetogodišnjicu od prvih izbora održanih nakon obnove višepartijskog sistema.

I posle tri decenije izborni proces u Srbiji opterećen je brojnim problemima koji rezultiraju nesigurnošću i predstavljaju podlogu za osporavanje izbornih rezultata, dok građani iskazuju nepoverenje u institucije i izborne procese, navodi se u saopštenju.

“UvaĹľavajući princip da se izborni proces ne menja u izbornoj godini, smatramo da je vaĹľno pokrenuti širok dijalog o izborima u Srbiji koji bi mogao da obezbedi unapreÄ‘enje pojedinih delova izbornog procesa i izbornih uslova ÄŤak i u kratkom roku, pre odrĹľavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora”, navode u saopštenju.

Taj dijalog bi na duži rok mogao da doprinese trajnom otklanjanju problema u izbornom sistemu kroz sveobuhvatnu reformu i uspostavljanju njegovog integriteta, a na taj način bi se učvrstio legitimitet demokratske vlasti i ojačalo poverenje građana u institucije i demokratski poredak.

Na jučerašnjem sastanku, koji je, navode, bio žustar, ali konstruktivan, dogovoreno je da se razgovori nastave.

Prikazane analize 

Na prvom, uvodnom okruglom stolu učesnicima su ponuđene analize izbornog procesa u celini sa predstavljenim problemima izbornog procesa koje bi trebalo rešiti.

Predstavnici Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) i Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) predstavile su svoje analize i predložili set pitanja u izbornom procesu koji mogu da se reše ili saniraju u kratkom roku, odnosno do sledećih izbora, kao i probleme koji zahtevaju velike sistemske zahvate i koji dolaze na dnevni red nakon održavanja narednih izbora.

Na narednim skupovima biće pokrivene sledeće oblasti – finansiranje kampanja, pristup medijima i njihova kontrola, birački spisak i izborna administracija, kao i obezbeđivanje biračkog prava svim građanima.

Organizatori su istakli da su na učešće u dijalogu pozvani predstavnici relevantnih političkih stranaka, organizacije građanskog društva koje se bave izborima i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave tom temom.

Okrugli stolovi su zamišljeni kao moderirane debate bez prisustva medija, što je, navode organizatori, bilo neophodno kako bi se u ovako teškom trenutku omogućila konstruktivna i otvorena rasprava.

U debatama će se i dalje primenjivati “ÄŤatnam haus” pravila, a organizatori apeluju na medije da ih poštuju.

Učesnici prvog sastanka 

Na prvom skupu su uÄŤestovali Nebojša Stefanović, Vladimir Äukanović, Vladimir Orlić, Vladanka Malović (SNS), Dragan Äilas (SSP), Marinika Tepić, Zoran Lutovac (DS), Miroslav Aleksić (Narodna stranka), Aleksandar Ivanović (SDS), Aris Movsesijan (Nova stranka), Nebojša Zelenović (Zajedno za Srbiju).

Skupu su prisustvovali i Kenan Hajdarević (LDP), Petar Miletić (PSG), Branimir Jovanović (SDPS), Jasmina Karanac (SDPS), Toma Žigmanov (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini), Stefan Aksović (Dveri), Ahmedin (Jonuz) Škrijelj i Mirza Hajdinović (SDA).

FPN su pored Dragana Simića predstavljali i Dejan Milenković, Milan Jovanović, Dušan Spasojević, ÄorÄ‘e Pavićević, Dušan Pavlović, Ivan Stanojević.

Ispred Transparentnosti Srbija prisutna je bila Zlata ÄorÄ‘ević, a ispred Cesida Bojan KlaÄŤar i Emilija Orestijević.

Prisutni su bili i Sonja Liht (BFPE), Pavle Dimitrijević (Crta), Vladimir Äurić (Institut za uporedno pravo), profesorka Violeta Beširević i SrÄ‘an Majstorović.Izvorni link

Slični artikli

Top