Stranica
Home > Vesti > RTS :: Graso o akciji ROSU: Kfor nije bio obavešten

RTS :: Graso o akciji ROSU: Kfor nije bio obavešten


“Ta operacija je bila policijska operacija, i ni u jednoj zemlji policija ne informiše javnost o policijskim operacijama, tako da mi nismo bili obavešteni o tome. I nikada nismo rekli da smo bili obavešteni, niti da smo mi nekoga obavestili o tome”, rekao je Graso u emisiji “Slobodno srpski” u produkciji Medija centra iz ÄŚaglavice.

Govoreći o navodima pojedinih medija koji su se pozivali na njegove izjave “da su svi unapred bili obavešteni o akciji policije na severu Kosova”, Graso je rekao da je loše interpretiran.

“Ono što sam rekao, a što je pokrenulo ÄŤitavu diskusiju, u intervjuu za TV Prvu sledećeg jutra, nakon operacije, je bilo ‘svi su bili obavešteni’. Ovo je prevedeno i interpretirano kao da je Kfor nekoga obavestio, ali ono što sam ja rekao je da ‘su svi bili obavešteni’ u smislu da je informacija bila poznata jer smo proÄŤitali tu vest i zapravo je 17. maja bilo puno vesti koje su najavljivale ovu vrstu operacije i ostalo, i zato sam rekao da nije bilo iznenaÄ‘enja”, rekao je Graso.

On tu akciju vidi kao legalnu policijsku operaciju protiv kriminala i da jedino kriminalci treba da se brinu u takvim operacijama.

“Naravno, ljudi ne treba da reaguju ili da opstruišu rad policije. Oni treba da se sloĹľe s tim i da saraÄ‘uju sa policijom kada sprovodi takve operacije. Treba da izbegavaju podizanje tenzija i eskalaciju nasilja, jer to moĹľe biti opasno”, kazao je Graso.

Šta se desilo u Zubinom Potoku 

Prema njegovim reÄŤima, ta operacija je izvedena mirno u svim mestima sem u Zubinom Potoku.

“Ono što se tog jutra dogodilo u Zubinom Potoku je sledeće: kada je policija bila na putu ka Zubinom Potoku, a nisu sa sobom imali tešku opremu ni duge cevi, na njih je pucano. Jedan policajac je povreÄ‘en, a zatim je blokiran put. Tada su morali da pozovu specijalnu jedinicu koja je intervenisala, i tada smo imali tu tenziju koja je, kao što sam rekao, srećom ostala izolovana i ograniÄŤena u tom prostoru”, rekao je Graso.

Komentarišući česte navode pojedinih političara u Beogradu da specijalne jedinice policije Kosova po dogovoru u NATO-u ne mogu da idu na sever Kosova bez dozvole Kfora i saglasnosti lokalne zajednice, Graso kaže da takav dogovor ne postoji i da kosovska policija može da se kreće svuda po Kosovu i sprovodi akcije vezano za vladavinu prava.

“Ono o ÄŤemu se ranije govorilo je dogovor izmeÄ‘u, tadašnjeg premijera Hašima TaÄŤija i generalnog sekretara NATO Rasmunsena da Kosovske bezbednosne snage pre razmeštanja na sever treba prvo da dobiju dozvolu Kfora i obaveste lokalne vlasti. Ali, ovo se nije nikada dogodilo”, rekao je Graso.

“Ne postoji ozbiljna pretnja narušavanju stabilnosti na KiM”

Govoreći o situaciji na KiM, Graso je rekao da je generalno gledano bezbednosna situacija dobra i stabilna i da ne postoji ozbiljna pretnja narušavanju mira i stabilnosti na Kosovu.

“Ne postoji prava fiziÄŤka pretnja bezbednosti, ali postoji retorika i propaganda koja ponekad stvara zabrinutost meÄ‘u ljudima, stvara tenzije, bez ikakvih osnova, dokaza, to je po nama prava pretnja stabilnosti. Ta retorika dolazi sa obe strane. Nikad ne pozivamo lidere samo jedne strane ili druge, već pozivamo sve lidere”, rekao je Graso i dodao da obe strane koriste “preteće slike, koje menjaju percepciju ljudi”, ali da na terenu nema niÄŤeg.

On je rekao i da Kosovo usvajanjem tri zakona koji se odnose na Kosovske bezbednosne snage i formiranje Ministarstva odbrane, nije dobilo vojsku Kosova.

“Nije dovoljno da imate zakon, da napišete to na papiru, to je situacija, postoji plan koji će sprovesti Kosovske institucije i biće potrebno deset godina da se to uradi”, rerkao je on.

Govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića Graso je rekao da Kfor ni na koji način nije uključen u istragu ovog ubistva, ali da je spreman da pomogne, ako neko to zatraži.

Kada se radi o saradnji Kfora i Vojske Srbije Graso kaže da je ona na veoma zadovoljavajućem nivou.Izvorni link

Slični artikli

Top