You are here
Home > Vesti > RTS :: Selaković započeo dvodnevnu posetu Slovačkoj

RTS :: Selaković započeo dvodnevnu posetu Slovačkoj

Fallback Image


Srdačan doček u Paluđujevoj palati za prijatelje iz Srbije sa kojom je politička saradnja na najvišem nivou. Reči ohrabrenja slovačkog šefa diplomatije u daljem ispunjavanju kriterijuma na evropskom putu, ali i u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, u kojem posreduje Slovak.

“U pregovaračkom procesu Beograd je onaj učesnik koji je, svim svojim bićem posvećen dijalogu kao jedinom načinu rešavanja pitanja KiM, suzdržavamo se od odgovara na provokacije i od preduzimanja bilo kakve vrste jednostranih akata i posvećeni smo sprovođenju dogovora postignutih u deset godina dugom procesu pregovaranja”, napomenuo je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Ivan Korčok, ministar spoljnih poslova Slovačke navodi da iščekuje primenu svega što je postignuto u pregovorima.

“Što se tiče razgovora Beograda i Prištine, želim da konstatujem da u njemu posreduje Miroslav Lajčak, iščekujemo primenu svega što je postignuto u pregovorima, a sve što je dogovoreno treba da se realizuje. Videli smo šta se nedavno dogodilo na severu KiM”, navodi Korčok.

Sa premijerom Slovačke Eduardom Hegerom o bilateralnoj, ali i o privrednoj saradnji dveju zemalja čija trgovinska razmena pokazuje znake oporavka posle prve godine pandemije.

Izvoz u Slovačku povećali smo 43,9 odsto, a uvoz 50,9 odsto, kaže ministar Selaković uveren da su dve zemlje koriste tek deo potencijala za saradnju, naročito u sveri inovacija i investicija.

Uz sve epidemijske mere, poseta i slovačkom Parlamentu, u danu kada je u izostala uobičajena dinamika, jer se ispostavilo da je jedan poslanik pozitivan na koronavirus.

Dve zemlje vezuje i snažna emocija, čemu doprinosi slovačka manjina u Srbiji. Radi se na tome da se naivno slikarstvo u Kovačici uvrsti u svetsku nematerijalnu baštinu.

Prvi dan zvanične posete, ministar spoljnih poslova završava za okruglim stolom sa predstavnicima poslovnih udruženja u Slovačkoj, investitorima koji su već prisutni u Srbiji ili tek žele da ulažu. U naredne dve do tri nedelje sastaće se međuvladina komisija, koja će razmotriti dalju ekonomsku saradnju.Izvor

Similar Articles

Top