Stranica
Home > Vesti > RTS :: Vučić: Ostavka Haradinaja politički trik

RTS :: Vučić: Ostavka Haradinaja politički trik


Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti istakao da Srbija povodom ostavke Ramuša Haradinaja treba da reaguje smireno, odmereno, trezveno i bez bilo kakve euforije.

“Razumemo i oÄŤekivanja i potrebu našeg naroda za zadovoljenje pravde, naših ljudi koji su trpeli stigmu krivca i jedinih odgovornih za sve što se zbivalo na prostoru bivše Jugoslavije. Zato razumemo radost, ali i neku vrstu zadovoljstva kod pripadnika našeg naroda zbog poziva Haradinaju na saslušanje, a zbog ÄŤinjenice da je osumnjiÄŤen za ratne zloÄŤine”, rekao je VuÄŤić.

Ipak, ističe Vučić, razloga za radost i euforiju nema kada se sagledavaju sve činjenice i sve posledice, a posebno kako će se odnositi i Albanci i međunarodna zajednica prema srpskom narodu i Srbiji.

“Ostavka Ramuša Haradinaja je politiÄŤki trik kojim on moĹľe da dobije još veću popularnost i pregazi politiÄŤke protivnike što će dovesti do još većeg ekstremizma. Tako da Haradinaj postaje junak koji se bori za jedinstveno i celovito Kosova, a da su ostali nedostojni tog voÄ‘e koji ih vodi u svetlu budućnost”, rekao je VuÄŤić.

Istovremeno, kako kaže Vučić, imamo ćutanje međunarodne zajednice o zločinima nad Srbima i nealbanskim stanovništvom.

“Mogli ste da vidite plejadu albanskih politiÄŤara koji su govorili o veliÄŤanstvenom Haradinaju stremeći dalje ujedinjavanju i nastavku za nas tragiÄŤne priÄŤe o Velikoj Albaniji na ÄŤemu već neskriveno rade”, rekao je VuÄŤić.

Dodao je da će poloĹľaj Srba i svakodnevni Ĺľivot biti još teĹľi. “Dolazi do dodatne homogenizacije Albanaca do dalje ekstremizacije njihovih stavova i još snaĹľnije neskrivene mrĹľnje prema srpskom narodu u srpskoj drĹľavi koju doĹľivljavaju kao jedinog krivca za sve njihove nedaće, za ono što se dešava Hradinaju”, naveo je VuÄŤić.

Naglasio je da će Srbija posvetiti još veću paĹľnju opastanku, Ĺľivotu i bezbednosti srpskog naroda na KiM. “Naš narod na KiM moĹľe da raÄŤuna na svoju drĹľavu, na Srbiju”, istakao je VuÄŤić.

Ukazao je da Srbija smatra da je nastavak dijaloga najvažniji za očuvanje mira i stabilnosti i ističe da je to činjenica, a ne farsa kao za neke u međunarodnoj zajednici.

“Plašimo se da politiÄŤki razvoj dogaÄ‘aja na Kosovu ide u smeru za daljim odlaganjem razgovora i dijaloga sa Prištinom”, rekao je VuÄŤić.

“Haradinaj se vraća kao heroj, raste pritisak na Srbiju”

Vučić je izrazio uverenje da će Ramuš Haradinaj sledeće nedelje otići u Hag, ali da će biti odmah pušten, te da će se na Kosovo vratiti sa udvostručenom popularnošću, a uveren je da će istovremeno rasti pritisak na Srbiju.

“Naša predviÄ‘anja su da će Haradinaj sledeće nedelje otići u Hag, da će ga odmah pustiti nazad, posle 48 sati. Vratiće se kao veliki heroj albanskog Ĺľivlja na KiM. Njegova popularnost će se udvsotruÄŤiti”, objasnio je VuÄŤić na konferenciji za štampu.

Rekao je da će oni, koji bi pokušali da pronaÄ‘u drugog mandatara, biti suoÄŤeni sa ÄŤinjenicom da će to biti nemoguće bez Haradinaja zbog delegitimnosti drugih politiÄŤara. “Haradinaj, a nisam siguran samo on, Ĺľeli ubedljivu pobedu najtvrÄ‘e albanske opcije na izborima, koji će se odrĹľati krajem septembra ili oktobru”, dodao je VuÄŤić. 

“Za to vreme je jasno da će glavni cilj biti formiranje većine bez Srpske liste, a u tome će koristiti i neke pripadnike našeg naroda. Biće to veliko albansko ujedinjenja unutar Kosova, ali i sa Tiranom”, uveren je VuÄŤić. 

Ukazao je da će dok traju izborne radnje biti nemoguće voÄ‘enje dijaloga, te da u tom periodu sigurno neće ukinuti takse koje su stvorile uĹľasnu situaciju u našim odnosima. “Njihov plan i ideja je da saÄŤekaju izbore, a iz njih Ramuš izaÄ‘e još snaĹľniji. Tu za Srbe nema mesta, a ni za dijalog”, naglasio je VuÄŤić. 

Naveo je da će, nakon izbora, formiranje vlade uslediti tek u novembru, a odmah potom počinje i kampanja u Srbiji, gde su izbori u martu. 

“Jasno je da tu razgovora nema. Moramo da se pripremimo da, ako neko ne bude malo odgovorniji u meÄ‘unarodnoj zajednici i ne pritisne Prištinu, neće biti suštinske promene”, istakao je VuÄŤić.

Vučić očekuje dodatni pritisak na Srbiju od onih koji su stvorili takozvanu državu Kosovo, a to su zapadne zemlje. 

“Sve snaĹľnije će da osećaju potrebu da se oštrica pritiska okrene ka Beogradu. Mi od njih traĹľimo ukidanje taksi, a onda će neki njihovi reći da šalju njihove lidere ÄŤak u Hag, pa je, prema njima, neophodno da sada moramo i mi da popuštamo mnogo više nego što smo mislili ranije”, ukazao je VuÄŤić.

Naveo je primer da je to kao što ÄŤini sudija u košarci, kada se igra derbi, kada neko povede sa 10-20 koševa, poÄŤne da svira više u korist onog ko gubi. “Oni će uvek na svakom mestu, a sada se ÄŤini da se klatno, iako bi moglo biti klatno pravde, gurati i vraćati unazad”, rekao je VuÄŤić.Izvorni link

Slični artikli

Top