Stranica
Home > Vesti > Rusija: Radijacija narasla između 4 do 16 puta nakon raketne nesreće

Rusija: Radijacija narasla između 4 do 16 puta nakon raketne nesreće


Nivo radijacije u ruskom gradu Severodvinsku su 8. avgusta narasle između 4 i 16 puta, nakon nesreće koja je uključivala testiranje rakete s morske platforme


Izvor: Večernji list

Ilustracija: Depositphotos/ijdema

Ministarstvo obrane je prvo objavilo kako je pozadinsko zračenje ostalo na normalnom nivou nakon nesreće u četvrtak, ali gradske vlasti Severodvinska u severnoj Rusiji otkrile su kako je zabeležen kratak rast nivoa radijacije.

Grinpis tvrdi kako je nivo zračenja narastao 20 puta, dok je ruska meteorološka agencija Rosgidromet u utorak objavila kako je narasla između 4 do 16 puta.
Rusija je tek u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje pet ljudi, javio je AFP.

U saopštenju je ruska nuklearna agencija Rosatom objavila da je u toj eksploziji smrtno stradalo pet članova njihovog osoblja, i da su tri osobe zadobile opekotine.

Rosatom je precizirao da je njegovo osoblje davalo tehničku podršku “za izotopski izvor energije” motora projektila, dok vojska nije spominjala nuklearno gorivo u sklopu te nesreće.

Stanovnici Severodvinska su napravili zalihe joda koji se koristi za smanjenje učinaka izloženosti zračenju.

Najteža nuklearna nesreća u istoriji dogodila se 1986.u bivšem Sovjetskom Savezu u ukrajinskoj centrali Černobil.

Tada su vlasti bile optužene da su nekoliko nedelja pokušavale da prikriju razmere katastrofe.Izvorni link

Slični artikli

Top