Stranica
Home > Vesti > S. Koreja ispalila rakete; prošlo je nekoliko sati od ponude za nastavak pregovora

S. Koreja ispalila rakete; prošlo je nekoliko sati od ponude za nastavak pregovora


Severna Koreja ispalila je u utorak dve rakete kratkog dometa, nekoliko sati nakon što je ponudila nastavak nuklearnih pregovora sa SAD.


Izvor: Beta

Ilustracija: EPA-EFE/Jeon Heon-Kyun

To je preneo je Glas Amerike (Voice of America – VOA).

Projektili su ispaljeni iz oblasti Gaečeon, u provinciji Južni Pjongan, prema istočnoj obali Severne Koreje i prešli razdaljinu od 330 kilometara, saopštio je Generalštab južnokorejske vojske i dodao da američke i južnokorejske vlasti analiziraju detalje probe.

Reč je o desetoj sevenokorejskoj raketnoj probi od početka maja, kada je Pjongjang nastavio da testira balističke projektile posle pauze od godinu i po.

Nova proba signal je da će Severna Koreja nastaviti pritisak na SAD čak i dok nagoveštava da je spremna da se vrati za pregovarački sto, ocenio je VOA.

Pregovori dve zemlje su u zastoju od drugog samita izmedhu lidera SAD i Severne Koreje Donalda Trampa i Kim Džong Una, u Hanoju, koji je okončan bez dogovora.

Visoki severnokorejski diplomata rekao je u ponedeljak da je Pjongjang spreman da se sastane sa američkim zvaničnicima krajem septembra. Još nije poznato da li će nova proba uticati na održavanje tih pregovora.

Tramp rekao je da “nema problema” sa severnokorejskim raketnim probama, ali nije komentarisao najnoviju.

Južnokorejske vojska pozvala je Pjongjang da “odmah zaustavi” akcije koje podižu tenzije na Korejskom poluostrvu. Američki zvaničnici saopštili su da su upoznati sa probom i da blisko saradjuju sa saveznicima u regionu.Izvorni link

Slični artikli

Top