Stranica
Home > Vesti > Sa reči na dela: Tursko-američki centar za sigurnu zonu u Siriji

Sa reči na dela: Tursko-američki centar za sigurnu zonu u Siriji


Istanbul/Ankara — Tursko-američki operativni centar koji treba da upravlja zonom bezbednosti u severno-istočnoj Siriji počeće da radi već sledeće nedelje.


Izvor: Tanjug, Beta/AP

Foto: Tanjug/AP/Hassan Ammar

“Zajednički operativni centar počeće punim kapacitetom da radi iduće nedelje”, izjavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar, prenosi Anadolija.

Kako podseća Rojters, Turska i SAD su prošle nedelje postigle dogovor da formiraju taj centar, ali nisu saopštile podatke kolika će ta teritorija biti, niti o konačnoj strukturi.

Akar je dodao da su Turska i Sjedinjene Američke Države postigle sporazum u vezi sa kontrolom vazdušnog prostora nad planiranom sigurnom zonom, ali nisu iznele više detalja.

On je govorio tokom posete provinciji Sanliurfa koja se graniči sa Sirijom, gde su se Turska i SAD dogovorile da osnuju zajednički operativni centar za sigurnu zonu.

Iako sporazumom o osnivanju centra nije precizirano da li će region biti očišćen od kurdskih boraca, Ankara želi da ih protera sa sirijske granice iz pograničnih područja unutar Sirije, smatrajući ih teroristima koji su povezani sa kurdskom pobunom u Turskoj.

Akar je rekao i da dogovor predviđa da se snage sirijskih Kurda YPG povuku iz te zone i da predaju teško oružje.

Spor između Ankare i Vašingtona upravo se odnosio na status YPG, glavnog američkog saveznika u Siriji u borbi protiv Islamske države, a koje Turska smatra teroristima povezanim s kurdskim pobunjenicima u samoj Turskoj.

Sirijske kurdske snage su saveznici SAD i sa njima su se borile protiv Islamske države na tom području.Izvorni link

Slični artikli

Top