Stranica
Home > Vesti > SAD žele da se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto

SAD žele da se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto


Metju Palmer je istakao da SAD žele da doprinesu da se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto.

Palmer očekuje da će nova kosovska vlada imati pozitivan stav prema dijalogu i da će ukinuti takse na robu iz centralne Srbije.

“Prvo je vaĹľno da se strane vrate za pregovaraÄŤki sto. SAD oÄŤekuju da nova kosovska vlada bude za dijalog i ukine takse. Dalje Ĺľelimo da uverimo (šef srpske diplomatije) Ivicu DaÄŤića i (predsednika Srbije) Aleksandra VuÄŤića da je kampanja za povlaÄŤenje priznanja Kosova kontraproduktivna i da samo truje atmosferu”, objasnio je Palmer.

Izaslanik SAD za Balkan je rekao da je Vašington njegovim imenovanjem demonstrirao odgovornost prema zahtevima koje je imao sa Balkana, ali i iz Evrope.

“ÄŚuli smo iz regiona i od evropskih partnera da SAD nisu dovoljno angaĹľovane i prisutne na Balkanu. Moj cilj je da budem prisutan u regionu, da putujem širom Evrope i saraÄ‘ujem sa partnerima na zajedniÄŤkim ciljevima”, objasnio je Metju Palmer dodajući da se radi o podršci u oblastima vladavine prava, slobode medija, transparentnosti.

Palmer je rekao da Ĺľeli da utiÄŤe na integracije Zapadnog Balkana u evroatlantske institucije, jer je to u skladu sa strategijom i prioritetima SAD.

“Imamo velike ciljeve pomoći Severnoj Makedoniji i Albaniji da zapoÄŤnu pristupne pregovore sa EU, Srbiji i Kosovu da se vrate u dijalog i uspostave dogovor o normalizaciji odnosa, što će im otvoriti evropski put. Sa BiH ćemo raditi na svim nivoima pruĹľajući podršku sprovoÄ‘enju dubokih reformi i funkcionalnosti”, naglasio je Palmer.

“Mi na Zapadnom Balkanu uskoro ćemo izumreti ÄŤekajući na EU”

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas na Bledu da je za države Zapadnog Balkana članstvo u Uniji postala bajka i daleka budućnost, a da su tim zemljama potrebne bliska budućnost i iskrenost iz Brisela.

DaÄŤić je na šaljiv, ali i ozbiljan naÄŤin, rekao da nove Evropske komisije oÄŤekuje da više ne laĹľe i da lepo kaĹľu – “ima li ili nema ulaska u EU”.

“To šta će da bude za 30 godina to je kao kada vašoj deci obećavate kada porasteš dobićeš nešto. Nama na Zapadnom Balkanom ne moĹľe to više da se priÄŤa, jer smo porasli. Ne da smo porasli nego ćemo uskoro da odumremo ÄŤekajući na EU. Ovaj koji je u Turskoj zapoÄŤeo pregovore biće da je umro. Ja sam zapoÄŤeo pregovore u Srbiji, još sam Ĺľiv”, dodao je.

Podsetio je da će u oktobru biti održan Evropski savet gde će Francuska verovatno tražiti, kako kaže, da se u odluke stavi da nema proširenja dok se ne okončaju reforme Unije.

“Otvoreno pitam šta nam sada EU moĹľe ponuditi. Na primer Severna Makedonija i GrÄŤka su postigle dogovor, i šta će da dobiju. One su trenutno dobile zajedniÄŤko predsedavanje Berlinskim procesom zajedno sa Bugarskom. ÄŚestitam vam na tome, to je velika stvar”, rekao je DaÄŤić, a zatim upitao šta će Beograd i Priština dobiti ako postignu kompromis.

Primetio je i da je pitanje izvesnosti opstanka EU na najniĹľem nivou.

“Ima mnogo licemerja oko teme proširenja”

Šef diplomatije Severne Makedonije Nikola Dimitrov poručio je novoj Evropskoj komisiji da bi trebalo da se fokusira na rezultat i da ne propusti šanse za uspeh kroz proširenje.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da želi da buduća Komisija ostvari prodor narednih godina po pitanju procesa proširenja, te da bi voleo da BiH dobije veću podršku Brisela.

Srđan Darmanović, šef diplomatije Crne Gore, očekuje od nove Evropske komisije iskren pristup procesu proširenja, dodajući da je to dvosmerni proces.

Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske, ukazuje da ima mnogo licemerja oko teme proširenja.

“Kada pitate kolege iz zemalja ÄŤlanica da li podrĹľavaju proširenje kaĹľu: naravno, to je veoma vaĹľno. Ali, kada dobijemo šansu da donesemo odluku i ubrzamo taj proces – odluke se ne donose. Mi koji Ĺľivimo u komšiluku, znamo da proširenje nije samo u interesu Zapadnog Balkana, već je i naš interes, interes Unije”, rekao je Sijarto.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu nada se da se pitanje proširenja neće razmatrati svaki put kada nova Evropska komisija stupa na dužnost.Izvorni link

Slični artikli

Top