Stranica
Home > Vesti > SAD: Porasla fabrička proizvodnja – B92.net

SAD: Porasla fabrička proizvodnja – B92.net


Njujork — Fabrička proizvodnja u SAD porasla je u junu drugi mesec zaredom, zahvaljujući pre svega većoj proizvodnji motornih vozila i auto-delova.


Izvor: Tanjug

Foto: Epa, FRANCK ROBICHON

Fabrička proizvodnja je prošlog meseca porasla za 0,4 odsto, saopštila je američka Uprava federalnih rezervi (Fed), što je iznad rasta od 0,2 odsto koliko su očekivali analitičari koji su učestvovali u Rojtersovoj anketi.

Junski podatak je takodje bolji od rasta od 0,2 odsto zabeleženog u maju, što je tada predstavljalo prvi rast fabričke aktivnosti u 2019. godine nakon nekoliko meseci pada ili stagnacije aktivnosti.

Uprkos najnovijem mesečnom rastu, aktivnost fabričkog sektora je u drugom kvartalu zabeležila pad od 2,2 odsto, što je njen najveći kvartalni pad od drugog tromesečja 2016. godine.

Odvojeni izveštaj je pokazao da je maloprodaja u SAD porasla u junu više od očekivanja zahvaljujući snažnoj privatnoj potrošnji.

Maloprodaja je prošlog meseca porasla za 0,4 odsto, jer su domaćinstva više kupovala motorna vozila i niz drugih dobara. Podaci za maj revidirani su naniže da bi pokazali da je maloprodaja porasla za 0,4 odsto, umesto 0,5 odsto koliko je ranije procenjeno.Izvorni link

Slični artikli

Top