Stranica
Home > Vesti > Sahranjeni mornari stradali u ruskoj podmornici

Sahranjeni mornari stradali u ruskoj podmornici


Na sahranu su došli pripadnici komande ruske mornarice sa crvenim karanfilima u rukama i porodice žrtava s vencima, a sahrana je počela opelom, prenosi Sputnjik.

S mornarima su se oprostili članovi porodica i prijatelji, a na groblje su došli i zvaničnici, među kojima su bili i glavni komandant ruske mornarice Nikolaj Jevmenov, zamenik ministra odbrane i načelnik Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Andrej Kartapolov, v. d. gubernatora Peterburga Aleksandar Beglov i predstavnici gradskog parlamenta i vlade.

Kako se navodi, ranije je odluÄŤeno da će svih 14 podmorniÄŤara biti sahranjeni u Sankt Peterburgu, pored memorijalnog spomenika poginulima u podmornici “Kursk”.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 1. jula u ruskoj naučno-istraživačkoj podmornici došlo do požara koji je odneo živote 14 mornara. 

IstraĹľni komitet Rusije je poÄŤeo proveru u vezi sa svim okolnostima pogibije mornara, koji su se bavili prouÄŤavanjem hidrosfere.

Nakon izbijanja požara, prvi je, iz odeljenja zahvacćenog požarom, evakuisan civilni predstavnik industrije, posle čega je iza njega zatvoren otvor, kako bi se sprečilo dalje širenje požara. 

Vojna podmornica u kojoj je u požaru poginulo 14 mornara bila je nuklearna objavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.  

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je da se posada posthumno odlikuje državnim nagradama. Izvorni link

Slični artikli

Top