Stranica
Home > Vesti > Samit na Jahorini u senci fusnote – zvezdica se nije istopila

Samit na Jahorini u senci fusnote – zvezdica se nije istopila


Uz zvedicu i fusnotu – tako je učešće takozvanog Kosova na regionalnim skupovima definisano Sporazumom od pre sedam godina. Zato srpski šef diplomatije ne razume zašto se prištinska delegacija nije pojavila u Sarajevu.

“Kada je doneta odluka o regionalnom predstavljanju, tadašnja predsednica Jahjaga je rekla: ‘U redu zvezdica, ali zvezdica će da se istopi’. To je razlog. Neko smatra da se zvezdica istopila. Mi novi dogovor nismo postigli, ili ga imamo ili ga nemamo”, rekao je Ivica DaÄŤić. 

I bosansko-hercegovačkog ministra spoljnih poslova iznenađuje odluka Prištine. Pita se šta se desilo u noći između subote i nedelje kada je delegacija Bedžeta Pacolija prelomila da ne dođe u Sarajevo. Podseća – odbrili su vizu na osnovu prištinskog zahteva. Potom je usledila vest o otkazivanju posete.

“To je potpuno pogrešno. Podsećam da smo od novembra izloĹľeni sankcijama od strane Prištine. Uprkos tome uputili smo poziv, bili spremni da budemo dobri domaćini”, rekao je ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak. 

“Nema nikakvih naznaka da je to samostalna drĹľava i u okviru tog formata TaÄŤi je bio i pozvan. Ja nisam ovde zaduĹľen za socijalna pitanja na meÄ‘unarodnom planu. S druge strane, dok god Priština i Beograd ne reše probleme to za nas ostaje pitanje za koje nećemo dati bilo kakvu saglasnot za kretanje Kosova ka bilo kakvim meÄ‘unarodnim institucijama”, istakao je srpski ÄŤlan i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik. 

Potrebna jača uloga EU 

Rešenje se čeka od Evropske unije, kojoj teži ceo region, ali prema mišljenju Ivice Dačića, Zapadnom Balkanu potreban je veći angažman i jača uloga Unije.

“U tom smislu, nemamo nerealna oÄŤekivanja, nama ne treba nikakva nagrada EU, već samo pravedna valorizacija onoga što smo postigli; da bude primećen i uvaĹľen napor koji ulaĹľemo u ovaj proces. Neodvojivo od toga ide i naša posvećenost i predanost regionalnoj saradnji i njenom jaÄŤanju, rešavanju otvorenih i još uvek nerešenih regionalnih pitanja”, naveo je Ivica DaÄŤić. 

Između ostalog ona će biti tema razgovora lidera sa Balakana i Redžepa Tajipa Erdogana, koji je već doputaovao u Sarajevo.

“Mir, stabilnost i prosperitet Balkana za nas su veoma vaĹľni. Naša zemlja nema taj luksuz da izdaleka posmatra dešavanja na ovom podruÄŤju”, naveo je predsednik Turske RedĹľep Tajip Erdogan. Izvorni link

Slični artikli

Top