You are here
Home > Vesti > SAMIT U GLAZGOVU Vučića dočekali Džonson i Gutereš, susreo se sa Ramom, Makronom…

SAMIT U GLAZGOVU Vučića dočekali Džonson i Gutereš, susreo se sa Ramom, Makronom…

Fallback Image


Predsednika Srbije, kao i druge svetske lidere, dočekali britanski premijer Boris Džonson i generalni sekretar UN Antonio Gutereš. Vučić na marginama samita ima niz bilateralnih susreta sa ostalim zvaničnicima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas na Samit lidera o klimatskim promenama COP26 u Glazgovu, čiji je domaćin Velika Britanija.

Vučića su, kao i druge svetske lidere, dočeklali britanski premijer Boris Džonson i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, uz pozdrav laktovima, ispred plakata sa džinovskom planetom Zemljom na plavoj pozadini.

Na marginama Samita predsednik Srbije susreo se u toku dana u Glazgovu, između ostalog i sa premijerom Albanije Edijem Ramom i predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

– Snažna podrška Otvorenom Balkanu. Da li da održimo ili odložimo sastanak u Beogradu, imajući u vidu događaje u Skoplju? – napisao je Vučić na zvaničnom instagram profilu “Budućnostsrbije”, uz fotografije iz Glazgova, pred početak Samita COP26.

Inače, premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev trebalo je da borave u poseti Srbiji 3. i 4. novembra, kako bi prisustvovali sastanku povodom inicijative “Otvoreni Balkan”.

U međuvremenu, Zaev je zbog lošeg rezultata njegove partije na lokalnim izborima u Severnoj Makedoniji, podneo ostavku na mesto premijera, i lidera stranke, pa je njegov dolazak u Beograd za sada neizvestan.

– Na COP26 razgovaram sa austrijskim kancelarom Aleksanderom Šalenbergom, predsednikom Gvineje Bisao Umarom Sisokom Embalom i predsednikom vlade Bugarske Stefanom Janevim preneo je Vučić preko svog instagram naloga.

U pozadini Samita održava se nenasilni protesti i štrajk đubretara koji upozoravaju na klimatske promene u toku.

Predsednik Srbije od juče boravi u Glazgovu, a tokom Samita će se obratiti na skupu šefova država i vlada, a prisustvovaće i događaju povodom pokretanja inicijative o globalnom smanjenju metana, koji organizuju presednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top