Stranica
Home > Vesti > Skot: Odnos Vašingtona i Beograda je ponovo prijateljski

Skot: Odnos Vašingtona i Beograda je ponovo prijateljski


Berlin — Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot kaže da deli mišljenje srpskog predsednika Aleksandra Vučića da se samo mirnim putem može doprineti stabilnosti u regionu.


Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug/Zoran Zestic/bg

Skot je u intervjuu za RTV Panon kazao da je potrebno uložiti velike napore da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.

Podsetio je da srpsko-američki odnosi potiču još iz vremena kada su srpska i američka zastava 1918. godine zajedno vijorile na Beloj kući, odajući čast žrtvama Prvog svetskog rata.

“Odnosi između dve države pogoršali su se tokom jugoslovenskih ratova devedesetih godina, ali danas je odnos Vašingtona i Beograda ponovo prijateljski zahvaljujući podršci američkog Fonda za razvoj”, dodao je Skot.

Kako je rekao, Srbija je načinila veliki napredak u proteklih nekoliko godina u stabilizovanju ekonomije i pripremajući se za članstvo u Evropskoj uniji, ali je jasno da je sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom jedan od ključnih uslova za dostizanje punopravnog članstva u Evorpskoj uniji.

“Mi na engleskom to kažemo: tako blizu, a tako daleko…Sada zamrli pregovori su verujem frustrirajući za sve. Takse koje je uvelo Kosovo, što je dovelo do toga da ovu situaciji čini još složenijom, takođe su frustrirajuće i za nas, i znam da je Vlada Srbije frustrirana, isto kao i vlada Kosova, i mi smo sada u jednoj negativnoj spirali u pogledu razgovora”, kazao je Skot.

Prema njegovim rečima, treba učiniti sve da se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto.

“To nije lako, veoma je složeno, da postoji jednostavno rešenje, dogodilo bi se odavno. U velikoj meri se slažem sa predsednikom Vučićem kada kaže da Srbija mora da reši ovo pitanje, pre ili kasnije. Ukoliko se to sada ne reši, kasnijim generacijama će verovatno biti teže. Dakle, ugrabimo mogućnost danas, ovde i krenimo napred”, naglasio je američki ambasador.

Kako je istakao, nije na SAD da pronađu konačni sporazum, već to uz kompromise treba da učine Beograd i Priština.Izvorni link

Slični artikli

Top