You are here
Home > Vesti > Skupština o Zaštitniku građana, kao i o Etičkoj komisiji

Skupština o Zaštitniku građana, kao i o Etičkoj komisiji

Fallback Image


Novim zakonskim rešenjem, kada je reč o Zaštitniku građana, širi se i krug lica koja mogu da podnesu pritužbu, a regulišu se i obaveze u pogledu prava deteta.

narodna, skupstina, republike, srbije, skupstina, srbije

Predlog zakona donosi i duži rok za podnošenje pritužbe, odnosno propisuje da to bude najkasnije u roku od tri godine od izvršene povrede prava građana.

U Predlogu zakona određeno je da mandat Zaštitnika građana bude osam godina.

Posebno se ukazuje na značaj i obavezu izgradnje institucije Zaštitnika građana u pogledu zaštite, promovisanja i unapređenja prava deteta.

Cilj izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja je „uspostavljanje mehanizama koji treba da unaprede odgovornost i transparentnost u radu organa javne vlasti“.

Poslanici će početi i novu sednicu sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je Predlog odluke o obrazovanju Komisije za etiku.

Reč je o komisiji koja će se starati o primeni Kodeksa ponašanja narodnih poslanika.

Za kandidate za etičku Komisiju iz redova fakultetskog nastavnog osoblja predloženi su Dragan Smiljanić profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Brankica Popović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini i Ivana Stojanović Prelević sa Filozofskog Fakulteta u Nišu.

Kad je reč o kandidatima iz redova državnih službenika, iz službe Narodne skupštine predloženi su diplomirani pravnici Sanja Pecelj i Sanja Dedić.

Izmenama Kodeksa ponašanja koje su usvojene prošlog meseca predviđeno je formiranje komisije od pet neparlamentarnih ličnosti, a kazne za kršenje Kodeksa biće od 10 do 50 odsto poslaničke plate.Izvor

Similar Articles

Top