Stranica
Home > Vesti > “Spremni smo da sarađujemo sa NATO na nivou na kojem Srbija sarađuje”

“Spremni smo da sarađujemo sa NATO na nivou na kojem Srbija sarađuje”


Sarajevo/Banjaluka — Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je pozvao NATO da povuče odobrenje dato BiH da podnese Akcioni plan za članstvo (MAP).


Izvor: Beta, Tanjug

Foto: EPA/Georg Hochmuth

Dodik je uputio apel da ne bi NATO bio glavni razlog zašto u BiH, kako je ocenio, ne funkcionišu institucije.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO-a su 5. decembra prošle godine u Briselu odlučili da se Bosni i Hercegovini odobre da podnese prvi Godišnji nacionalni program (ANP) iz Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), čime je NATO odobrio aktiviranje MAP-a za BiH.

Usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) je postalo prepreka formiranju nove izvršne vlasti na nivou BiH. Dodik odbija da prihvati ANP, dok druga dvojica članova Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović tvrde da je prihvatanje državna obaveza, jer je BiH još 2009. godine zvanično zatražila pristupanje NATO-u.

Po rečima Dodika, prejudicirati članstvo u NATO je “nametnuto”.

“Mi nikada nismo rekli da ne treba sarađivati sa NATO-om. Imamo određeni oblik saradnje, …i spremni smo da sarađujemo na nivou na kojem Srbija sarađuje”, rekao je Dodik novinarima u Trebinju.

Povodom poziva komesara EU za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Јohanesa Hana članovima Predsedništva BiH na sastanak, Dodik je rekao da on ne beži od razgovora, te da mu nije problem da kaže šta hoće, a šta neće.

On, međutim, smatra da je “nemoguća dimenzija u kojoj se unapred nameće šta ko treba da prihvati”, već da prvo treba izabrati Savet ministara i da Savet ministara odlučuje, “ali da neko unapred govori šta treba da odluči taj Savet, to je… nemoguće”, kazao je Dodik.

Novi diplomatski skandal Dodika: Ukrajina uputila protestnu notu BiH

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine uputilo diplomatsku protestnu notu BiH u vezi sa kontroverznim izjavama Milorada Dodika ruskim medijima o aneksiji Krima.

Kako prenosi Radio Sarajevo, od aneksije, koju u Kijevu nazivaju “okupacijom”, a u Moskvi “ponovnim ujedinjenjem”, prošlo je više od pet godina. Ali Milorad Dodik je u ponedeljak, 2. septembra, kako se navodi, izjavio za “Ruski reporter” da podržava aneksiju Krima i legitimitet Rusije.

“Nije li Krim deo Rusije? Za mene je to Rusija … Krim uopšte nije trebao biti izdvojen iz Rusije. To je bila greška komunista”, rekao je član Predsedništva BiH za ruski medij. i dodao da želi posetiti Krim i ne vidi razlog zašto to ne bi učinio.

Dodik je i pre stupanja na dužnost u Predsedništvu izazvao diplomatski skandal, jer je u intervjuu za ruski list “Izvestija” najavio kako će predložiti da BiH prizna Krim kao deo Rusije.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine , kako se navodi, podseća članove Predsedništva Bosne i Hercegovine na službeni stav BiH u vezi s tim pitanjem – da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

“Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izražava snažni protest zbog izjava člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika tokom razgovora s ruskim novinarom 2. septembra 2019. da privremeno okupirana Autonomnu Republika Krim navodno pripada Ruskoj Federaciji. Zbog Dodikovih izjava i namere da poseti Autonomnu Republiku Krim koja je privremeno okupirana, upućena je protestna nota Ministarstvu spoljnih poslova Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju.Izvorni link

Slični artikli

Top