Stranica
Home > Vesti > Srbi na Kosovu tretirani kao građani drugog reda

Srbi na Kosovu tretirani kao građani drugog reda


U tekstu pod naslovom “Srpski duh otpora”, navodi se da se Srbi na Kosovu i dalje bore za opstanak, uprkos ÄŤinjenici da ih je preostalo svega oko 100.000 i da su okruĹľeni sa oko dva miliona Albanaca, jer oko 250.000 Srba bilo je prinuÄ‘eno da napusti svoje domove.

Figaro podseća da je od 1999. godine na Kosovu i Metohiji, koje pravoslavni Srbi smatraju svojim Jerusalimom, uništeno oko 150 crkava, kapela i manastira, i da se sve to dogodilo tokom i nakon 78 dana vazdušnih napada NATO-a, pokrenutih bez mandata Ujedinjenih nacija.

Figaro je svoje čitaoce detaljno informisao i o nedavnom upadu albanskih specijalaca na sever Kosova i Metohije, a autor je tu akciju nazvao brutalnim obeležavanjem godišnjice dolaska međunarodnih snaga.

“ZvaniÄŤno, cilj je bio razbijanje mreĹľe korupcije i krijumÄŤarenja. To će zasmejati bilo koga ko poznaje Kosovo, imajući u vidu da je ono stecište svih mogućih prevara i zla: od trgovine belim robljem i kraÄ‘e automobila, preko opojnih droga, pa ÄŤak i trgovine ljudskim organima”, navodi se u tekstu.

Srbi izloženi stalnoj pretnji 

Srbi se danas, kako opisuje Figaro, grupišu u enklavama i izloženi su stalnoj pretnji iznenadnog nasilja, ali uspevaju da podnesu tešku sadašnjost ugledajući se na bogatu prošlost. 

Opisujući položaj Srba na Kosovu, reporter Figaroa postavlja pitanje da li je tu reč o aparthejdu, diskriminaciji ili možda segregaciji.

“Na drugim mestima, meÄ‘unarodna zajednica, uvek spremna na odbranu ljudskih prava, ne bi se libila da ovim pojmovima oznaÄŤi Prištinu. Ipak, osim Rusije, niko ne brani Srbe. Zahvaljujući nekaĹľnjenosti, vrlo dobro svesna odobravanja SAD i EU, kosovska vlada vrši sve jaÄŤi pritisak”, navodi se u tekstu.

Figaro podseća i na niz jednostranih poteza Prištine, poput uvođenja takse od 100 odsto za proizvode iz Srbije, postepenog ukidanja granice između Kosova i Albanije, i na kraju formiranja profesionalne vojske, uz konsataciju da su Srbi na Kosovu žrtve odmeravanja snaga koje ne najavljuje ništa dobro.

Intervju sa Gujonom 

U okviru reportaĹľe, autor Ĺ˝an Luj Tramble je intervjuisao francuskog humanitarca, predsednika udruĹľenja “Solidarnost za Kosovo” Arnoa Gujona, koji je objasnio zašto mu Priština od 10. septembra prošle godine zabranjuje ulazak na Kosovo i pruĹľanje pomoći i podrške srpskom stanovništvu.

“Moje vozilo su potpuno razmontirali, a mene podvrgli apsurdnom ispitivanju dva agenta bezbednosne sluĹľbe koji su došli specijalno iz Prištine. Operacija je trajala nekoliko sati, da bi mi na kraju ta dva sluĹľbenika dali zabranu ulaska i boravka na Kosovu. U tom dokumentu ne spominje se ni razlog ni motiv za tako nešto, pošto nisam poÄŤinio nikakvo kriviÄŤno delo”, rekao je Gujon.

On je uveren da je postao nepoželjan na samoproglašenom Kosovu zato što čini sve da zapadnom javnom mnjenju približi humanitarnu situaciju i probleme srpskog naroda.

“To me neće spreÄŤiti da nastavim dalje, jer Srbima na Kosovu je potrebna podrška. Njihov duh otpora je netaktnut – ugledajmo se na njih”, kazao je Gujon.Izvorni link

Slični artikli

Top