Stranica
Home > Vesti > Srbija, Albanija i Severna Makedonija odluÄŤile da uzmu sudbinu u svoje ruke

Srbija, Albanija i Severna Makedonija odluÄŤile da uzmu sudbinu u svoje ruke


Predsednik Srbije Aleksandar VuÄŤić rekao je na zajedniÄŤkoj konferenciji za novinare sa premijerima Severne Makedonije i Albanije da se tokom sastanka razgovaralo u korist graÄ‘ana sve tri zemlje, te da je cilj sve trojice da se do kraja 2021. “granice naših zemalja prelaze samo uz liÄŤnu kartu”.

“Mnogi će naš sastanak u Novom Sadu, poznatom po duhu tolerancije, nazvati revolucionarnim, ja nisam spreman da takve reÄŤi koristim, ali mislim da je sastanak od izuzetnog znaÄŤaja za naše tri zemlje, za Srbiju nesumnjivo. Dokument koji ćete videti zasniva na implementaciji ÄŤetiri kljuÄŤne slobode koje su meÄ‘unarodno prihvaćene – sloboda protoka robe, kapitala, usluga i ljudi”, rekao je VuÄŤić.

Dodao je da građani sve tri zemlje zaslužuju bolji život i veći životni standard.

“To radimo zarad velike koristi koju će imati naši graÄ‘ani, zbog toga što smo uvereni da ljudi u našim zemljama zasluĹľuju bolju budućnost, viši Ĺľivotni standard i neuporedivo niĹľu stopu nezaposlenosti”, naveo je predsednik Srbije.

Reformama su zemlje, kako je dodao, došle do izvesnog stadijuma, a sada na novi način, kroz uspešnije regulisanje odnosa, zajednički će delovati ka podizanju privrede. 

“Mi smo reformama koje smo sprovodili u prethodnom periodu došli do odreÄ‘enog stadijuma i sada je potrebno na novi naÄŤin, još uspešniji, regulisati meÄ‘usobne odnose kako bismo podigli mogućnost za ubrzani rast, za odrĹľivi razvoj svake od naših zemalja i da u mnogo ÄŤemu zajedniÄŤki delujemo”, naveo je VuÄŤić.

“Cilj prelazak granice samo uz liÄŤnu kartu” 

Dodaje da je cilj da se stvore uslovi da se granice sve tri zemlje prelaze samo uz liÄŤnu kartu.

“Naš je cilj da do kraja 2021. napravimo uslove da maksimalno uz liÄŤnu kartu moĹľete da preÄ‘ete svaku od naših granica, mi danas sa Albanijom tu mogućnost nemamo, verujem da ćemo nakon nekog narednog sastanka moći da kaĹľemo da vam nije potreban pasoš za prelazak albanske granice i obrnuto”, naveo je predsednik Srbije.

Izrazio je uverenje da će na sledećim sastancima biti dogovorena ta mogućnost.

“Verujemo da moĹľemo da skratimo ÄŤekanje kamiona na našim granicama, jer po analizi Svetske banke, 26 miliona sati naši kamioni gube na granici. To bi bila velika ušteda, i imali bi veći novac za veće plate”, objasnio je VuÄŤić.

PoruÄŤio je da je Ĺľelja svih njih da se spusti nivo nezaposlenosti za Zapadnom Balkanu, koja je sada 19,1 odsto.

“MoĹľete li da zamislite da imamo jedno trĹľište rada? Povećava se konkurentnost, lakše se dolazi do rešenja i nema problema. Ko ima radnu dozvolu u Skoplju, ima je u Beogradu, ko je ima u Beogradu, ima je u Tirani… To su fantastiÄŤne stvari, ako to uspemo da rešimo… A plan je da rešimo do 2021. godine”, rekao je predsednik Srbije.

“EU dobrodošla, ali treba da uzmemo sudbinu u svoje ruke”

Predsednik Srbije je, na pitanje novinara da li je lakše ili teže da se postigne dogovor bez predstavnika EU, istakao da su predstavnici EU uvek dobrodošli, ali da balkanski narodi moraju da uzmu sudbinu u svoje ruke, sa čime su se složili i premijeri Albanije i Severne Makedonije.

“Svi se nalazimo na putu ka EU u odreÄ‘enoj fazi, to su naši prijatelji. Predstavljamo suverene zemlje, odgovorne i ozbiljne narode i nismo nedozreli da nam je potreban tutor i u stanju smo da se sami o sebi staramo. Ĺ to se mene tiÄŤe, uvek su dobrodošli naši prijatelji iz EU, ali kao što ste videli danas, tako ćemo i 10. novembra moći sami da konstruktivno i veoma dobro razgovaramo”, rekao je VuÄŤić.

Podsetio je da je o tome govorio i u Ujedinjenim nacijama.

Dodaje da su Albanija, Srbija i Severna Makedonija na evropskom putu, ali da su današnjim dogovorom rešile da svoju sudbinu uzmu u svoje ruke i da više ne čekaju na nečije odluke.

“Mi sve vreme ÄŤekamo da nam neko donese neku presudu, šta će neko da nam kaĹľe, koliko smemo da uradimo. Svi smo na evropskom putu, ali smo rešili da sami odluÄŤujemo o svojoj sudbini, da ne ÄŤekamo nikoga. To što ÄŤekamo pitanje je kada ćemo da doÄŤekamo, a nama je svaki dan u pitanju. Ĺ to ne bismo radili bolje i više izmeÄ‘u sebe, ko nas u tome spreÄŤava?”, upitao je VuÄŤić.

Najavio je da će na narednom sastanku, koji će se održati već 10. novembra u Ohridu, tri zemlje izaći sa najkonkretnijim merama. 

Rama: Očajnički nam je potrebno da idemo napred 

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je današnji sastanak bio dragocen sa značajnim ishodom i zahvalio Vučiću i Zaevu.

“Mi smo se dogovorili da podrĹľimo principe zajedniÄŤke deklaracije sprovoÄ‘enje ÄŤetiri fundamentalne slobode Evropske unije na region Zapadnog Balkana.

Ovo nije sastanak koji se iznenada desio, kaĹľe albanski premijer i pojasnio da on nema za cilj nikakve ekskluzivnosti.

“To je korak koji je preduzet da bi se obezbedio opšte inkluzivni proces i u deklaraciji lako moĹľete da proÄŤitate da mi govorimo o šestorki sa Zapadnog Balkana tokom celog teksta”, rekao je Rama.

Rama je rekao da sve zemlje moraju da urade više radi svojih građana i na dobrobit slobodnog kretanja ljudi, robe i usluga, kao i kapitala na ovoj teritoriji.

“Dovoljno je samo da vam kaĹľem jedan primer da shvatite koliko nam je oÄŤajniÄŤki potrebno da idemo napred, a to je 26 miliona sati ÄŤekanja koje se potroše na graniÄŤnim prelazima”, istakao je Rama. 

Zaev: Balkan više nije bure baruta, već region 21. veka

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je poručio da se mora raditi više i da se ne smeju zadovoljiti onim što je postignuto do danas.

Ceo region treba da unapredi saradnju u okviru ÄŤetiri vrednosti koje zastupa i EU, a to su sloboda protoka ljudi, robe, kapitala i usluga, navodi Zaev.

Smatra da će to definitivno stvoriti ono što svi očekuju, a to je region koji će biti konkurentniji u svetu, privlačniji i svojim građanima i stranim investitorima, koji će moći da prave planove na osnovu resursa koje region nudi.

Premijer Severene Makedonije očekuje da će zahvaljujući inicijativi region imati i više poštovanja i od strane EU.

Zaev ocenjuje da se inicijativom šalje poruka da Balkan više nije “bure baruta”, već region 21. veka.

Najavio je da će sledeći sastanak biti održan 10. novembra u Ohridu i pozvao druge zemlje Zapadnog Balkana da se pridruže inicijativi.

Zoran Zaev i Edi Rama juče su doputovali u Srbiju, a sinoć su sa domaćnima – Aleksandrom Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić – prošetali novosadskim ulicama.Izvorni link

Slični artikli

Top