You are here
Home > Vesti > Srbija može da bude zadovoljna izveštajem Evropske komisije

Srbija može da bude zadovoljna izveštajem Evropske komisije

Fallback Image


Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Srbija može da bude zadovoljna Izveštajem Evropske komisije o napretku naše zemlje u procesu evrointegracija dodajući da smatra da upravo ovaj Izveštaj pokazuje da nova metodologija postoji i da je živa.

Joksimović je na plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU kazala da je Izveštaj Evropske komisije pokazao i da su EK i zemlje članice prihvatile primenu nove metodologije ističući da su to učinili jer im je upravo Srbija svojim radom to i omogućila.

– Mi smo im to omogućili zato što je našim radom omogućeno da se nova metodologija primeni na jednu zemlju koja već pregovara – kazala je Joksimović.

Ističe da sa puno kredibiliteta, materijalnih dokaza i metodoloških činjenica, može da se kaže da je ostvaren zavidan napredak Srbije u teškim okolnostima izazova i kriza izazvanih pandemijom za ceo svet i za nas.

– Možda izraz zavidan ne bi bio dobar da su uobičajene okolnosti, ali u ovim okolnostima, ove ocene govore ako ne o zavidnom napretku, onda o zavidnom entuzijazmu i otpornosti i posvećenosti države, društva, građana, ukupno gledano zemlje, da se posveti nastavku reformi koje su ključne za demokratizaciju društva, ali su važne i za proces evrointegracija – navela je Joksimović.

Kao dodatni izazov sa kojima smo se sočili Joksimović je pomenula tranzicioni period nove metodologije koji je trajao oko godinu i po dana.

Dodaje da je bilo potrebno naći i način da se napravi razlika između zemalja koje već pregovaraju po staroj metodologiji, što je slučaj sa Crnom Gorom i Srbijo, kao i sa onima koje tek treba da započnu pregovore – Albanija i Severna Makedonija.

Kada je reč o oceni političkih kriterijuma, Joksimović kaže da su sve oblasti označene sa napretkom, koji je negde limitiran.

Navodi i da ima saznanja da je bila ideja da se u delu pravosuđa da i ocena dobrog napretka, ali da to nije učinjeno jer nije završen proces ustavnih promena.

– To ne vidim kao problem jer ustavni amandmani su kompleksan proces- kazala je.

Joksimović je rekla da nije zadovoljna time što u Izveštaju u delu koji se odnosi na prevenciju korupcije i posebno u odeljku ispunjavanja Greco preporuka, nisu pobrojane sve preporuke, kojima su i Vlada, ali i sve institucije pristupile.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top