You are here
Home > Vesti > Srbija odavno nije imala bolji zakon kojim se može pohvaliti i u regionu, ali i u svetu

Srbija odavno nije imala bolji zakon kojim se može pohvaliti i u regionu, ali i u svetu

Fallback Image


Poslanici Skuštine Srbije izglasali su večeras Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

Za zakon je glasalo 178 poslanika, dvoje je bilo protiv, a niko nije bio uzdržan.

Tim zakonom bi trebalo da se uredi način neposrednog izjašnjavanja, odnosno odlučivanja građana referendumom i način na koji će se ubuduće ostvarivati narodna inicijativa.

Izmenama će se zakon uskladiti sa Ustavom Srbije iz 2006. godine, a osim izmene koja se tiče cenzusa izlaznosti, izmene bi trebalo da omoguće veću participaciju građana u odlukama na državnom nivou.

Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi trebalo je sa Ustavom uskladiti mnogo ranije, tačnije do 2009. godine.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović rekla je ranije da su utvrđene različite vrste referenduma, i to prema teritoriji gde se odvija, da li je republički, pokrajinski ili lokalni.

– Takođe smo promenili rokove za prikupljanje potpisa. Ranije je bio rok od sedam dana, a sada je produžen na 90 dana. Potpisi mogu biti prikupljeni i elektronski. Kod prikupljanja potpisa za narodnu inicijativu više nemate obavezu da obaveštavate MUP o tome – rekla je Obradović.

Kako kaže, sada su definisane sve faze referenduma, uključujući i pripremnu, kao i postupanje nadležnih skupština.

Marija Obradović

Foto: Tanjug / RAS Srbija

Marija Obradović

– Dobro smo definisali trajanje referendumske kampanje, način finansiranja refenerendumske kampanje, sve one stvari koje su ranije bile nejasne, a u tome nam je značajno pomogla Venecijanska komisija – rekla je Obradović.

Obradović je rekla i da se zakonom uređuje obaveza nadležne izborne komisije da u roku od 20 dana od dana raspisivanja referenduma usvoji akt kojim se građanima pružaju informacije o pitanju, odnosno aktu o kojem se odlučuje.

Obradović je zaključila da Srbija odavno nije imala bolji zakon kojim se može pohvaliti i u regionu, ali i u svetu.

Inače, referendum o promeni Ustava Srbije biće održan 16. januara. Građani će glasati o promenama u oblasti pravosuđa, o kojima se govorilo godinama unazad, a koje su neophodne i sa aspekta evropskih integracija zemlje.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top