You are here
Home > Vesti > Srbija otvara ambasadu u Bahreinu i konzulat u Zimbabveu

Srbija otvara ambasadu u Bahreinu i konzulat u Zimbabveu

Fallback Image


Vlada Srbije usvojila je na sednici Predlog zakona o pravima korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti kojim se dodatno unapređuje položaj korisnika tih usluga, bez diskriminacije, pod ravnopravnim uslovima, uz aktivno, efektivno i informisano učešće svih lica koja učestvuju u donošenju odluka, a koje utiču na život i prava korisnika, u skladu sa pristupom zasnovanim na ljudskim pravima, saopšteno je iz Vlade.

 

Kako se navodi, zaštita prava korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti omogućava kontinuirano osposobljavanje korisnika za samostalan život, puno i ravnopravno učešće u društvu i ostvarivanje socijalne inkluzije kroz proces deinstitucionalizacije.

Članovi vlade usvojili su set izmena i dopuna zakona iz oblasti prosvete koji se odnose na predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, a koje omogućavaju formiranje Nacionalnog ispitnog centra kao važnog segmenta u realizaciji projekta državne mature.

Usvojena Uredba o tržišnoj premiji i Fid-in tarifi 

Na današnjoj sednici usvojena je Uredba o tržišnoj premiji i Fid-in tarifi kako bi se ostvarili ciljevi osnaživanja energetske bezbednosti, jačanja održivosti energetskog sistema i očuvanja životne sredine, na šta se Srbija obavezala potpisivanjem Sofijske deklaracije o “Zelenoj agendi za Zapadni Balkan” 2020. godine.

Srbija je ovim preuzela obavezu sprovođenja mera u oblasti sprečavanja klimatskih promena i zagađenja, razvoja energije i biodiverziteta, mobilnosti i cirkularne ekonomije, održive poljoprivrede i proizvodnje hrane. Jedan od ciljeva postavljenih ovim dokumento je i razvoj tržišnih modela za korišćenje obnovljivih izvora energije. 

Na sednici je osnovano Koordinaciono telo za sprovođenje operativnog plana za sprečavanje korupcije u oblastima od posebnog rizika, čiji je cilj uspostavljanje koordinacije sprovođenja antikorupcijskih mera na najvišem političkom nivou uz političku i institucionalnu odgovornost visokog rukovodstva za realizaciju strateških mera u toj borbi.

Tom odlukom jasno je definisana koordinacija i saradnja različitih aktera koji su zaduženi za sprovođenje i praćenje sprovođenja Operativnog plana, što je sve sastavni deo Revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23.

Usvojen Program finansijske podrške sportskim organizacijama 

Vlada Srbije usvojila je Program finansijske podrške sportskim organizacijama u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije virusa kovida 19, koji ove godine podrazumeva podršku za sportske klubove u iznosu od 1,2 milijarde dinara.

Novčana sredstva biće uplaćena klubovima iz prve i druge lige, u muškoj i ženskoj konkurenciji u kolektivnim, individualnim i paraolimpijskim sportovima.

Sredstva će biti dodeljena za dalji razvoj košarke, odbojke, vaterpola, rukometa, karatea, džudoa, rvanja, taekvondoa, boksa, tenisa, stonog tenisa, veslanja, kajaka, plivanja i streljaštva i paraolimpijskog sporta, a predviđena su i ulaganja u sportsku infrastrukturu, kako bi se omogućili adekvatni uslovi za treniranje širom Srbije.

Vlasina kategorisana kao prirodno dobro od izuzetnog značaja 

Na sednici je usvojena Uredba o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene predela izuzetnih odlika “Vlasina” kojom je to područje kategorisano kao prirodno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, odnosno zaštićeno prirodno dobro prve kategorije.

Usvajanjem tog dokumenta, kako se navodi, stvoreni su preduslovi za realizaciju regionalnih i lokalnih razvojnih interesa 13 opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga, a koji se odnose na zaštitu životne sredine i poboljšanje kvaliteta življenja lokalnog stanovništva, unapređenjem infrastrukturne i komunalne opremljenosti i razvojem privrede.

Vlada Srbije donela je odluku o otvaranju ambasade Srbije u Kraljevini Bahrein, kao i odluku o otvaranju konzulata u Harareu u Republici Zimbabve i postavljenju počasnog konzula u toj zemlji.

Vlada Srbije dala je saglasnost da se otvori konzulat Severne Makedonije u Republici Srbiji, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije.Izvor

Similar Articles

Top