Stranica
Home > Vesti > Srpska policija garant bezbednosti na našem tlu

Srpska policija garant bezbednosti na našem tlu


Nebojša Stefanović je otvarajući 2. konferenciju o nacionalnoj bezbednosti Srbije, koju organizuje udruženje Nacionalna avangarda, kazao da je dobro što se skup na kojem će se razgovarati kako da se doprinese da Srbija bude još bezbednija i garant mira, održava u Beogradu.

“Njedan bezbednosni izazov nije ograniÄŤen na jedan prostor, već moĹľe da utiÄŤe i regionalno i globalno”, kazao je Stefanović u uvodnom obraćanju i naveo da naroÄŤito zemlje poput naše, koje su manje, moraju da vode raÄŤune o trendovima i prate globalne dešavanja kako bi na pravi naÄŤin reagovali na odreÄ‘ene pojave koje mogu da ugroze bezbednost.

Kako je naveo, srpska policija je uspela da u uslovima migrantske krize osigura da građani ne osete pritisak te krize.

“Srbija je uÄŤinila sve da graÄ‘ani ne moraju da razmišljaju o bezbednosti i da sve terete potencijalnog terorirzma na leÄ‘ima nose organi bezbednosti”, istakao je ministar unutrašnjih poslova.

Dodaje da borba protiv korupcije dokazuje da je naša zemlja opredeljena za poštovanje vladavine prava.

Govoreći o borbi protiv narko-kriminlnih grupa, Stefanović je kazao da su se do pre pet godina prosečne zaplene kretale oko 1,5 tone godišnje.

“U prošloj godini, koja je bia najbolja, zaplenili smo ÄŤetiri tone narkotika, a od poÄŤetka ove godine do sada 5,4 tone narkotika. OdluÄŤni smo da ni jedno dete u Srbiji ne bude meta ili Ĺľrtva narko kriminalaca”, istakao je ministar.

Istakao je i da je od početka godine procesuirano 19 kriminalnih grupa i uhapšeno 110 pripadnika tih grupa.

“Zadali smo odluÄŤan udarac narko mafiji” 

“Zadali smo odluÄŤan udarac narko mafiji i drugima i potrudili se da ta vrsta prljavog novca ne doÄ‘e u Srbiju”, kazao je Stefanović.

Dodao je da je srpska policija bila i partner međunarodnih policija u borbi protiv narko kriminala i naveo da je u tim zajedničkim akcijama zaplenjeno 1,8 tona kokaina, 140 kilograma marihuane, 1,4 kilogram heroina i više ilegalnih laboratorija, kao i da je uhapšeno 60 osoba.

Prema njegovim rečima, veoma je značajno to što je srpska policija u poslednjih pet godina jedan od najpoželjnijih partnera u Interpolu.

Govoreći o predstojećoj Skupštini Interpola u Čileu, gde će učestvovati prištinska delegacija kao posmatrači, Stefanović je kazao da će tada sigurno biti i pokušaja prištinskih institucija da postanu član te organizacije.

“Mi smo razgovarali i razgovaramo sa drĹľavama ÄŤlanicama i objašnjavamo zbog ÄŤega iz politiÄŤkih, policijskih i pravnih razloga to nije dobar potez”, kazao je Stefanović i pojasnio da se ne sme dozvoliti da doÄ‘emo do toga da policijske organizacije samovoljno i na osnovu svojih politika odluÄŤuju da li će neko biti na poternici ili ne.

Kazao je da će srpska delegacija u Čileu učiniti sve da zaštiti profesionalni integritet Interpola, ali i očuvanje Rezolucije 1244.

Kako je naveo, jedan od najznaÄŤajnijh izazova jeste ekstremni terorizam i povezivanje teroristiÄŤkih grupa regionalno i globalno.

Ističe da Srbija želi najbolje moguće odnose sa svim svojim komšijama i partnerima i dodaje da svako ko Balkan vidi kao deo svog makro ili mikro interesa, mora na Srbiju da računa kao na nezavisnog aktera, koja je odlučna da štiti svoje nacionalne interese i interese svog naroda.

Jačanje sistema bezbednosti 

Ključnu ulogu u zaštiti nacionalnih interesa Stefanović vidi i u jačanju sistema bezbednosti, investicijama i podizanju kapaciteta vojske, policije, BIA i drugih službi.

Samo ekonomska stabilnost garantuje da imate novca da ulaĹľete u sluĹľbe bezbednosti, naĹľalost, to ranije nije bio sluÄŤaj”, kazao je Stefanović i dodao da su u MUP-u poÄŤeli modernizaciju kapaciteta policije, da bi mogli da odgovore na sve bezbednosne rizike.

“Naš zadatak je da pomognemo policajcima, da im damo najbolju opremu. Drago mi je da Srbija i predsednik Aleksandar VuÄŤić, koji je uÄŤinio stabilnu ekonomiju, omogućuva da policajci imaju pristojne plate, da se investira u nabavku nove opreme, vozila, uniformi, naoruĹľanja”, naveo je ministar unutrašnjih poslova.

Navodi i da su pred nama brojni izazovi koji će zahtevati i sveobuhvatnu reformu institucija bezbednosti, daljni nastavak reformi i povezivanje sa međunarodnim organizacijama.

“To će doprineti da Srbija bude još bezbednija zemlja svojim graÄ‘anima na prvom mestu”, zakljuÄŤio je Stefanović.Izvorni link

Slični artikli

Top