Stranica
Home > Vesti > Stefanović sa potpredsednikom Interpola o zahtevu Prištine

Stefanović sa potpredsednikom Interpola o zahtevu Prištine


Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je u Beogradu sa Aleksandrom Prokopčukom, potpredsednikom Interpola i načelnikom ruskog Nacionalnog centralnog biroa – Moskva, saopštio je MUP.

Stefanović je upoznao Prokopčuka sa razlozima protivljenja Srbije prijemu Kosova u Interpol, imajući u vidu da su predstavnici prištinskih institucija ponovo uputili zahtev za ulazak u ovu međunarodnu policijsku organizaciju.

“Taj zahtev je u suprotnosti sa osnovnim pravilima Interpola i dovodi do politizacije ove profesionalne policijske organizacije. Eventualni prijem predstavljao bi grubo kršenje meÄ‘unarodnog prava i procedura Interpola. Pre svega, u skladu Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 Kosovo i Metohija je teritorija Republike Srbije i ne moĹľe aplicirati za ÄŤlanstvo u Interpolu. Takav zahtev je u suprotnosti i sa ‘Korelovom rezolucijom’, koju je usvojila Generalna skupština Interpola na zasedanju u Pekingu 2017. godine, a koja jasno propisuje da samo drĹľave koje su ÄŤlanice ili posmatraÄŤi u UN mogu postati ÄŤlanice Interpola, što takozvano Kosovo svakako nije”, objasnio je Stefanović, saopštava MUP.

Ministar je podsetio Prokopčuka i na ishod glasanja na poslednjoj Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju, kada je odbijen zahtev za prijemosova. Kako je istakao, jedina velika promena u odnosu na glasanje u Dubaiju jeste činjenica da je više država, u međuvremenu, povuklo priznanje nezavisnosti naše južne pokrajine.

“Kako se moĹľe oÄŤekivati od prištinskih institucija da poštuju meÄ‘unarodno pravo i pravila Interpola, kada njihove bezbednosne snage prebijaju predstavnike Ujedinjenih nacija”, upitao je Stefanović.

Potpredsednika Interpola je podsetio i na činjenicu da je srpska policija jedna od najcenjenijih u oblasti međunarodne saradnje, što potvrđuju i zvanični podaci Interpola prema kojima se naša policija nalazi u prvih deset najpoželjnijih partnera.

Prokopčuk je istakao dobru policijsku saradnju između Republike Srbije i Ruske Federacije, posebno u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, narko-trafikinga i terorizma.Izvorni link

Slični artikli

Top