Stranica
Home > Vesti > Sud za Crvene Kmere: Smrt Čea znači kraj sudskog procesa

Sud za Crvene Kmere: Smrt Čea znači kraj sudskog procesa


Pnom Pen — Kambodžanski sud, podržan od strane UN, koji je sudio liderima Crvenih Kmera za genocid i druge zločine danas je objavio da prekida suđenje.


Izvor: Beta/AP

EPA-EFE/MAK REMISSA

Suđenje se prekida već osuđenom Nuonu Čeu, drugom lideru Crvenih Kmera, koji je umro 4. avgusta u 93. godini, iako je u toku razmatranje njegove žalbe na prvostepenu presudu.

Čea, koji je ranije osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti, je do kraja pred sudom tvrdio da je njegovo postupanje bilo ispravno, pa čak isticao i svoju herojsku ulogu u Crvenim Kmerima.

U izjavi Vrhovnog suda se, kao razlog za prekid suđenja, navodi zakon Kambodže i presedani iz rada međunarodnih kriminalnih sudova.

Jedan od Čeovih advokata, Australijanka Dorin Oven, je prošle nedelje izjavila da njen tim veruje da je, u skladu sa zakonom, njen pokojni klijent “nevin do završetka procesa po njegovoj žalbi”.

Nuon Čea, glavni ideolog Crvenih Kmera je osuđen u dva odvojena suđenja za zločine protiv čovečnosti i genocid koji su počinili Crveni Kmeri dok su vladali Kambodžom tokom kasnih 70-tih.

Oko milion i 700.000 ljudi je umrlo od gladi, bolesti, preterano teškog rada ili su pogubljeni tokom tih godina.

Čea je suđen zajedno sa Kije Sampanom, tadašnjim predsednikom države, koji je takođe osuđen na doživotni zatvor, jer pravosuđe Kambodže ne predviđa smrtnu kaznu.Izvorni link

Slični artikli

Top