Stranica
Home > Vesti > Sukob policije i demonstranata na aerodromu u Hongkongu

Sukob policije i demonstranata na aerodromu u Hongkongu


Na jednom od najprometnijih aerodroma na svetu vlada potpuni haos. Posle dvodnevne blokade terminala, policija pokušava da rastera demontrante. Postojeća situacija najmanje odgovara zarobljenim putnicima.

“Moram danas da napustim Hongkong, ali naĹľalost, ne mogu i to je veliki problem za moju porodicu i moj posao”, kaĹľe putnica iz GrÄŤke.

Liderka Hongkonga upozorava da su protesti doveli do opasne situacije.

“Naše društvo je postalo nesigurno, nestabilno i nasilno. Nasilje će odvesti Hongkong na put bez povratka, ono ugroĹľava vladavinu zakona kao jednu od najvaĹľnijih vrednosti našeg društva”, istiÄŤe Keri Lem, liderka Hongkonga.

Ujedinjene nacije pozivaju vlasti na uzdrĹľanost. Upozoravaju na policijsku prekomernu upotrebu sile.

“Visoki komesarijat UN za ljudska prava razmotrio je kredibilne dokaze da su snage reda upotrebile manje smrtonosno oruĹľje na naÄŤin koji je zabranjen meÄ‘unarodnim normama i standardima. Pozivamo vlasti Hongkonga da odmah istraĹľe te sluÄŤajeve i obezbede da se snage reda ponašaju u skladu sa zakonom”, naveo je Rupert Kolvil, portparol Visokog komesarijata UN za ljudska prava.

Policija ima svoje objašnjenje. “Nadam se da javnost shvata da policija koristi silu samo kao sredstvo za suzbijanje nasilja i to uvek radimo uzdrĹľano”, kaĹľe Ce ÄŚun ÄŚung, policija Hongkonga.

Zdravstveni radnici koji su danas protestovali ispred bolnica nemaju razumevanje za postupke policije.

“Ĺ˝elimo da obranimo našu slobodu i slobodu drugih. ViÄ‘ali smo poslednjih meseci da je policija dolazila u bolnice da hapsi povreÄ‘ene, što ugroĹľava poverenje ljudi u bolnice i medicinsko osoblje”, naglašava Alfred Luk, zdravstveni radnik.

U Šenženu, samo 25 kilometara od Hongkonga, kineska vojska i obaveštajne agencije počele su veliku vojnu vežbu. Peking tvrdi da to nema veze sa uličnim neredima.Izvorni link

Slični artikli

Top