You are here
Home > Vesti > Svaki razgovor može da bude kamen u kući mira koju gradimo u regionu(FOTO)

Svaki razgovor može da bude kamen u kući mira koju gradimo u regionu(FOTO)

Fallback Image


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, nakon sastanka sa njegovim slovenačkim kolegom Borutom Pahorom u Beogradu, da svaki sastanak, a tako i ovaj, može da bude kamen u kući mira koju pokušavamo da izgradimo u regionu.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, preneo da je sa Pahorom razgovarao o situaciji u regionu, bilateralnim odnosima, evropskoj perspektivi Srbije I svim temama od interesa za dve strane.

– Ovaj susret je još jedna potvrda sadržajnog, intenzivnog dijaloga. Mislimo da imamo veoma, veoma dobre odnose sa Slovenijom. Kao primer za saradnju je, što smo naglasili u razgovoru, činjenica da smo pre 10 godina imali trgovinsku razmenu u vrednosti od 572 miliona evra, a danas je gotovo udvostručena na 1,2 milijardu evra. Naravno ima prostora za još bolju i uspešniju saradnju i mislimo da će takva trgovinska razmena samo da raste – dodao je on.

Borut Pahor i Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll / Tanjug

Borut Pahor i Aleksandar Vučić

Kazao je da očekuje da će se u narendom periodu odrediti termin za održavanje šeste sednice dve vlade u Sloveniji. Vučic je rekao da je Pahor osoba poznata kao podržavalac evropske integracije Zapadnog Balkana, a tako i Srbije.

Kazao je da su razgovarali o regionalnoj stabilnosti I svim problemima.

– Govorili smo i o situaciji na KiM, našim odnosima, dijalogu u Briselu i problemima sa kojima se suočavamo trudeći se da se sačuvamo mir i stabilnost. Istakao sam značaj očuvanja mira, stabilnosti i sigurnosti za sve ljude u regionu. Svaki razgovor koji vodimo u regionu, a i ovaj, može da bude kamen u kući mira koju pokušavamo da izgradimo – naglasio je Vučić.

Upoznao je, kaže, Pahora i sa elementima inicijative Otvoreni Balkan i sa dobrim posledicama koje ta inicijativa donosi za zemlje učesnice uz nadu da će i drugi razumeti da će doneti samo korist. Odnosi između srpske i slovenačke države, ponovio je, je na izuzetnom nivou.

– Verujem da su to odnosi međusobnog poverenja i uvažavanja. Svaki susret dodatno doprinosi razvoju naših odnosa – naglasio je on.

Vučić je podsetio da je Slovenija sedma zemlja po broju vojnika koje ima u sastavu Kfor-a, a Srbija želi još bližu saradnju sa međunarodnom vojnom misijom na KiM, koja ima veoma važnu ulogu u očuvanju mira.

– Naša saradnja i dobra komunikacija od vitalnog je interesa za sve stanovnike na KiM, u ovom slučaju za srpsko pre svega. Jedan deo sloveančkoh kontingenta učestvuje u čuvanju manastira Visoki Dečani što je od posebnog značaja za nas – zaključio je Vučić.

Podsetimo, Pahor je danas doputovao u Beograd, a na aerodromu “Nikola Tesla” dočekao ga je ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Borut Pahor u Beogradu

Foto: Tara Radovanović / Tanjug/AP

Borut Pahor u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostiće po podne slovenačkog predsednika na radnom ručku u vili “Bokeljka”.

Foto: Tara Radovanović / Tanjug/AP

Povodom toga na zvaničnom Instagram nalogu objavljeno je nekoliko njihovih fotografija uz tekst: “Zadovoljstvo mi je da, danas u Beogradu, ugostim na radnom ručku predsednika Republike Slovenije”.

Izjave za medije dvojice predsednika planirane su u 14.30 časova.

Slovenačko predsedništvo saopštilo je ranije da će Pahor u ponedeljak posetiti KiM gde će razgovarati sa predsednicom privremenih institucija Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem, a trebao bi da obiđe i pripadnike kontingenta slovenačke vojske u sastavu Kfora.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top