Stranica
Home > Vesti > Svetske sile da se oglase povodom napada na Srbe

Svetske sile da se oglase povodom napada na Srbe


Miodrag Linta navodi da najnoviji napadi na Srbe nisu ništa novo i da su samo jedni u nizu primera nacionalne isključivosti.

“Hrvatska se nije suoÄŤila sa svojom zloÄŤinaÄŤkom prošlošću, proterano je pola miliona Srba, hiljade su nestale. Umesto da Zagreb odbaci svoju ustašku prošlost i poštuje prava manjina, poslednjih godina na delu je reustašizacija”, istakao je Linta, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

“NaroÄŤito je teška smrt potpredsednika Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Kastva Radoja Petkovića. Na stadionima se kliÄŤe ustašama, dok zvaniÄŤnici idu u Blajburg da se poklone zloÄŤincima”, dodaje Linta.

Linta ukazuje da Hrvatska ima pristojne zakone koji se pozivaju na evropske konvencije kao što je Zakon za zločin iz mržnje.

“MeÄ‘utim, policija i sudovi ne sprovode sopstvene zakone, EU i vodeće zapadne zemlje ćute na ustaštvo i kršenje ljudskih prava. VaĹľno je da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pravi tromeseÄŤne i šestomeseÄŤne izveštaje o pravima Srba u zemljama regiona i pošalje ih na adrese svetskih sila.

Prema njegovim rečima, poruka koja se šalje posle napada na ostrvu Brač je da u Hrvatskoj niko nije siguran, ukoliko neko proceni da ste Srbin.

“Vašington, Brisel i Berlin treba da poruÄŤe da je takvo stanje neodrĹľivo i da se Hrvatska mora suoÄŤiti sa svojom prošlošću”, naglašava Linta.

Linta ukazuje da država Srbija  na sistemski način treba da reši pitanje 300.000 veterana, među kojim je oko 50.000 Krajišnika.

“Njima treba da se priznaju prava u Srbiji i da ih uĹľivaju kao ostali borci”, zakljuÄŤio je Linta.Izvorni link

Slični artikli

Top