Stranica
Home > Vesti > Svi svesni da dogovor Beograda i Prištine mora da bude kompromis

Svi svesni da dogovor Beograda i Prištine mora da bude kompromis


DaÄŤić je rekao da od scenarija da “Srbija izgubi sve, a pristane na nešto” nema ništa i istakao da svi oni koji misle da je taj scenario i dalje moguć samo gube vreme.

“Pred nama je teĹľak period za pronalaĹľenje kompromisnog rešenja, ono što je dobro to je da su svi svesni toga da to mora da bude kompromis koji će doneti pozitivne efekte za sve uÄŤesnike”, rekao je DaÄŤić na zajedniÄŤkoj konferenciji za medije sa ministarkom Gvatemale Sandrom Hovel Polako.

Naveo je da je ton razgovora Vučića sa ministarkom Gvatemale, zemlje koja nije priznala nezavisnost Kosova, svakako bio drugačiji od današnjeg razgovora sa američkim senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem, ali da su svi svesni da je kompromis potreban.

Dodao je da ne postoje rokovi za nastavak dijaloga i podvukao da će se oni nastaviti kada prištinska vlada ukine takse.

Dačić: Gavtemala istinski prijatelj Srbije

Dačić je zahvalio ministarki spoljnih poslova Gvatemale na principijelnoj podršci koju ta zemlja pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Takođe, Dačić je istakao da je Gvatemala glasala protiv prijema Kosova i u Unesko i u Interpol.

“Srbija Gvatemalu smatra istinskim prijateljem. Odnose naše dve zemlje karakteriše veoma visok nivo meÄ‘usobnog razumevanja, uvaĹľavanja i podrške u najvaĹľnijim pitanjima za naša dva naroda”, rekao je DaÄŤić na zajedniÄŤkoj konferenciji sa Polanko.

Tema razgovora sa ministarkom spoljnih poslova Gvatemale, ističe Dačić, bila je i ukidanje viza, dodajući da dve države na tome rade.

Dačić i Polanko su potpisali dva memoranduma, jedan o uspostavljanju mehanizama političkih konsultacija i drugi o saradnji diplomatskih akademija dve zemlje.

Ĺ ef srpske diplomatije je rekao da je Srbija zainteresovana za dalje unapredenje bilateralnih odnosa sa Gvatemalom i dodao da su u tom cilju i potpisani memorandumi.

Dačić je kazao da će odnosi dve zemlje i u budućnosti ostati čvrsti, jer ih povezuju, kako navodi, slični problemi zbog dvostrukih standarda koje Srbiji i Gvatemali nameće međunarodna zajednica.

“Ukidanje viza probudilo bi potencijale” 

Sandra Hovel Polanko kaže da je u Srbiji imala dobre sastanke i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i potpredsednikom Narodne skupštine.

Posebno je istakla znaÄŤaj ukidanja viza izmeÄ‘u Srbije i Gvatemale i kazala da bi to “probudilo” trgovinske i turistiÄŤke potencijale, ali i otvorilo prostor da se narodi dve zemlje bolje upoznaju.

Ocenila je da će memorandumi doprineti da se više unaprede odnosi dve prijateljske zemlje i dodala da odnose treba jaÄŤati ne samo na bilateralnom nivou, veći i u drugim aspektima – obrazovanju, ekonomiji, kuluturi.Izvorni link

Slični artikli

Top