Stranica
Home > Vesti > Teška borba da Kosovo ne uđe u Interpol

Teška borba da Kosovo ne uđe u Interpol


Nebojša Stefanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da od prethodne Generalne skupštine Interpola predstavnici Srbije razgovaraju sa svima kako Kosovo ne bi postalo član te policijske organizacije.

“Ĺ˝elimo da ukaĹľemo na policijske, politiÄŤke i pravne razloge, od Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija, i podsećamo da je Interpol osnovan od strane UN i ne moĹľe da krši ta pravila”, istakao je ministar policije.

Podseća da članica Interpola može biti država članica UN ili država posmatrač što, kako kaže, Kosovo svakako nije.

“Postoji pritisak velikih sila i ovo je jedan od setova aktivnosti naše zemlje. Sastao sam se sa mnogo ministara unutrašnjih poslova, objašnjavali smo poziciju Srbije, lobirali, koristili multilateralne susrete za to. Ne moĹľete nešto što je ÄŤisto, jer KiM je deo Republike Srbije po Rezoluciji 1244, zloupotrebljavati i da se u policijskoj organizaciji bave politikom”, napomenuo je Steafanović.

Jedan deo tima Srbije je, istiÄŤe, već u ÄŚileu i zakazani su razgovori koji će biti “teški i neizvesni”.

“Znali smo taktiku Prištine” 

Predstavnici Prištine su, kaže, ove godine imali drugačiju taktiku – manje su govorili o Interpolu u javnosti, delovalo je da nisu zainteresovani.

“Ja sam rekao da će biti i da će neko predloĹľiti da se glasa i bio sam u pravu, znali smo šta im je taktika”, istakao je ministar policije.

Govoreći o pauzi koja postoji između dva kruga glasanja, a koja je tokom prošlogodišnjeg glasanja bila presudna, Stefanović je objasnio da po pravilima Interpola postoji dvokružno glasanje.

“Prvi put je potrebna podrška dve trećine drĹľava, a ako se to ne dogodi, onda se glasa opet. Kad imate u prvom krugu glasanja da Kosovo nije primljeno, ukoliko u vreme pauze izaÄ‘u iz sale, moĹľe da se desi da doÄ‘e do promene odnosa zemalja, i u tom trenutku moĹľe glasanje da ide u drugom smeru. Iako piše da je glasanje tajno, to se beleĹľi elektronski i ko ima uvid, moĹľe da kaĹľe kako je ko glasao”, objasnio je ministar policije.

Srbija će se, kaže, boriti da ta pauza između dva glasanja ne pokvari ishod glasanja.

Kosovo je do sada četiri puta podnosilo zahtev za članstvo – 2010, 2015, 2017. i 2018. godine.

Interpol je 2017. godine usvojio rezoluciju po kojoj zemlje koje traĹľe prijem moraju biti ÄŤlanice UN ili imati status posmatraÄŤa.Izvorni link

Slični artikli

Top