You are here
Home > Vesti > Tradicionalno prijateljstvo i saradnja Srbije i Grčke

Tradicionalno prijateljstvo i saradnja Srbije i Grčke

Fallback Image


Nikola Selaković je u razgovoru s Katerinom Sakelaropulu istakao da su tradicionalno bliski i dobri istorijski odnosi, mentalitetska i duhovna bliskost dvaju naroda krunisani 2019. godine Sporazumom o strateškom partnerstvu.

Naveo je da strateški partneri treba jedni druge da pomažu i da je Srbiji bila čast da pomogne grčkim prijateljima kada im je bilo teško tokom nedavnih požara, i naglasio da će  bratski grčki narod uvek moći da računa. 

“Grčka podrška je prisutna za dva nama izuzetno bitna pitanja, jedno je podrška pitanju od vitalnog značaja, a to je podrška našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu kada je reč o Kosovu i Metohiji, i izražavamo nadu da će se ta podrška nastaviti. Drugo je podrška našem članstvu u EU”, istakao je Selaković.

Izrazio je zadovoljstvo uzlaznim trendom odnosa i saradnje dve zemlje, dodavši da Srbija izuzetnu važnost pridaje političkom dijalogu na najvišem nivou sa prijateljskom Grčkom, i da da se očekuje realizacija poseta najviših grčkih zvaničnika.

Selaković očekuje i da će se po smirivanju epidemiološke situacije održati Četvrti sastanak Visokog saveta za saradnju dve zemlje.

Pohvalio je ekonomsku saradnji dve zemlje, rekavši da je Grčka jedan od najvećih investitora u našu privredu, i uputivši poziv grčkim kompanijama da nastave da ulažu u Srbiji.

“Grčka želi strateški da pomaže Srbiji”

Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu zahvalila na nesebičnoj pomoći Srbije u vreme letošnjih požara, ocenivši je kao dokaz dubokih prijateljskih odnosa dveju zemalja i naroda.

Sakelaropulu je istakla da Srbija i Grčka održavaju redovne veze na viskom i najvišem nivou i da postoji veliki prostor da se bilateralna saradnja ojača i učini još boljom.

“Grčka želi strateški da pomaže Srbiji, a samit u Solunu održan 2003. godine je dobra osnova za ulazak zapadnog Balkana u EU. Mislimo da je to jedini put za bezbednost i stabilnost u regionu i dobrobit svih njegovih naroda”, rekla je Sakelaropulu.

 Izvor

Similar Articles

Top