Stranica
Home > Vesti > Trifunović trži od Makalistera da posreduje u dijalogu

Trifunović trži od Makalistera da posreduje u dijalogu


Sergej Trifunović kaĹľe da bi redovni izbori trebalo da se dogode 2020. godine, ali u poslednjih nekoliko nedelja “većina opozicionih stranaka ozbiljno razmatra bojkot ovih izbora, pošto ne postoje uslovi da oni budu fer i pošteni”, saopštio je PSG.

“PSG razume da je uÄŤešće na izborima i kasnije u Parlamentu kamen temeljac demokratskog društva, i mi ćemo se boriti za izborne uslove do samog kraja. Mi smo uzeli uÄŤešće u okruglim stolovima na kojima su razgovarali vlast i opozicija, ali ovi razgovori nisu doveli ni do kakvog napretka i upitno je da li će se više i organizovati”, navodi se u pismu Trifunovića Dejvidu Makalisteru. 

Predsednik Pokreta slobodnih građana smatra da bi to bio značaj korak u prevazilaženju trenutne krize, a kao u slučaju Severne Makedonije institucije EU moraju biti spremne da rade sa strankama da osiguraju punu implementaciju svih dogovora koji bi bili postignuti.

“TakoÄ‘e Ĺľelimo da podignemo paĹľnju o potrebi za izveštajem koji bi javno i direktno ukazao na probleme u sistematskim problemima u vladavini prava. ‘Pribe izveštaji’ su se u Severnoj Makedoniji pokazali kao dobar korak u usvajanju preporuka i poboljšanju kako vladavine prava tako i boljih izbornih uslova”, napisao je Trifunović.

On dodaje da “pošto su se sve velike vladajuće i opozicione stranke saglasile za pristup Srbije u Evropsku uniju, jedino što ima smisla je da pristanu na ovaj format u kom bi ona bila medijator koji bi nam pomogao da izbegnemo ozbiljnu politiÄŤku krizu”.Izvorni link

Slični artikli

Top