You are here
Home > Vesti > U opštinama Apatin i Odžaci preko 90 odsto zahteva za subvencije odnose se na zamenu stolarije

U opštinama Apatin i Odžaci preko 90 odsto zahteva za subvencije odnose se na zamenu stolarije

Fallback Image


Stolarija stara preko 40 godina i zubom vremena načeta odavno je zrela za zamenu, kaže Ljubica Marasanov iz Apatina, koja je dobila subvencije za zamenu stolarije.

Ističe da bi se teško odlučila na taj korak da polovinu sredstva nije odobrila lokalna samouprava.

energetska, efikasnost, prozori

“Zamena je neophodna prvenstveno zbog toga što je došlo do deformacije drveta. Spolja ne izgleda tako ružno, koliko je loša upotreba prozora i vrata. Sve se to vremenom deformisalo, pa su i mehanizmi za zatvranje dotrajali i ne fukncionišu. Pomoću trikova otvaram i zatvaram prozore, a nekad uspem i nekako da ih zatvorim kako treba. Iznad svega imam velike gubitke na energiji”, kaže Marasanov.

Za projekte energetske efikasnosti interesovanje građana bilo je veliko, navode u opštinama Apatin i Odžaci, a preko 90 odsto zahteva se odnosilo na zamenu stolarije.

“Biće izvršeni radovi u vrednosti preko 5.000.000 dinara naših sredstava, a ukupna vrednsot radova je više od 10.000.000 dinara, jer 50 osto osigurava opština, a preko 50 odsto sami građani svojim učešćem na konkursu. Imamo građane iz grada i sela i vladalo je veliko interesovanje, a građani su se potrudili da pribave na vreme svu dokumentaciju, a mi da im izađemo u susret i pomognemo”, napominje predsednica opštine Apatin Dubravka Korać.

“Opština Odžaci je izdvojila 5.000.000 dinara za projekte energetske efikasnosti, a dodatnih 5.000.000 smo dobili od resornog Ministarstva. Nisu svi dobili isto novca na konkursu, jer se računa 50 odsto od procenjene vrednosti investicije, maksimalno do 100.000 dinara i postoji korektivni faktor koji se odnosi na kvadrature da ne bi dolazilo do malverzacija, da se cene ne naduvavaju, što znači maksimalno 14.000 dinara po kvadratnom metru”, kaže predsednik komisije za energestku efikasnost u opštini Odžaci Danilo Šćepanović.

U Apatinu je ugovore dobilo 72 domaćinstva, dok je u Odžacima zaključeno 136 ugovora.Izvor

Similar Articles

Top