You are here
Home > Vesti > U Pančevu 50. Salon umetnosti

U Pančevu 50. Salon umetnosti

Fallback Image


“U Narodnom muzeju su predstavljeni najstariji dobitinici nagrada u periodu od 1971.do 1986 godine .Imamo i mlade autore koji su na ovogodišnjem salonu. U Galeriji savremene umetnosti su radovi koji su najsvežije nagrađeni.U Galeriji Milorada Bate Mihailovića su radovi iz međuperioda koji je bio najplodonosniji, ” kaže Ivana Markez Filipović- kustoskinja “Galerije savremene umetnosti”. 

pancevo, muzej, narodni jpg

Pored obeležavanja pedesetogodišnjice Salona umetnosti ,proglašeni su i pobednici 51. salona nazvanog “Traganje” na kome se predstavilo 15 mladih autora iz Pančeva.

Salon umetnosti prvi put je organizovan u Narodnom muzeju 1971 godine.Nakon tri godine organizaciju izložbe preuzela je novoosnovana Galerija savremene umetnosti odnosno Kulturni centar Pančevo koji i danas realizuje ovaj program i to je najstarija manifestacija Kulturnog centra.  Izložba je prvi put organizovana 2008. godine kao autorska sa internacionalnom selekcijom a za svo ovo vreme mnoga značajna imena izlagala su radove i nagrađivana na pančevačkom salonu umetnosti .

“Na postavci se nalaze uglavnom nagrađeni radovi koji su u vlasništvu autora zatim iz naše galerijske kolekcije a jedan deo je iz Narodnog muzeja koje je bio začetnik ideje Salona umetnosti”, dodaje Filipović.

Salon je doprineo da se oformi značajan fond slika Savremene galerije Pančeva .Manifestacija je podržana od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i trajaće do 26 novembra.Izvor

Similar Articles

Top