You are here
Home > Vesti > Uglavnom svi zadovoljni dokumentom, ostvaren napredak u međustranačkom dijalogu

Uglavnom svi zadovoljni dokumentom, ostvaren napredak u međustranačkom dijalogu

Fallback Image


Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je jutros da su uglavnom svi zadovoljni dokumentom koji je dogovoren na prvom koloseku dijaloga vlasti i opozicije.

Dve opozicione stranke do sada su poslale predloge clanova nadzornog tela za praćenje medija, a rok za predlaganje produžen je za još dva-tri dana, rekao je Dačić za RTS.

Članovi Radne grupe za međustranacki dijalog bez stranaca završili su raspravu o poboljšanju izbornih uslova, a potpisivanje dokumenta očekuje se sledece sedmice.

Načelni dogovor se tice izbornog zakonodavstva, izbornog procesa kada je reč o podnošenju lista, prikupljanja potpisa, kontrole birackog spiska i samog dana glasanja, rezultata izbora i njihovog saopštavanja, kao i zastupljenosti u medijima i finansiranja kampanje.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

Dačić je rekao da je završen najveći deo posla i da ostaje još onaj formalni deo.

“Pošto je to bio predlog stranaka, one žele da svi to potpišemo, pre svega u interesu stvaranja jedne slike u javnosti koja je realna. Ostvarili smo napredak u ovim mesecima, mnogo puta smo razgovarali, na tim sednicama radne grupe bili smo veoma konkretni, razgovarali o svakoj zamerci, vlast je izrazila veliku fleksibilnost. I predsednik Vučić je više puta učestvovao i na kraju smo došli do dokumenta koji ce biti predstavljen sledeće nedelje, tako da ne bih govorio o pojedinostima, ali je to dokument sa kojim su uglavnom svi zadovoljni”, rekao je Dačić.

Prema njegovim recima, u tom dijalogu ucestvuje sedam najvecih stranaka i koalicija koje su ucestvovale ili nisu na prošlim izborima, a po nekim istraživanjima javnog mnjenja spadaju u vece opozicione stranke.

“Osim Boška Obradovica i Dveri koje nisu ucestvovale na izborima, tu su predstavnici POKS-a, Žika Gojković, Saša Radulović – Dosta je bilo, DSS – Miloš Jovanović, SRS – Aleksandar Šešelj, Tu su Zavetnici – Milica Đurdević i Zdrava Srbija – Milan Stamatovic. Oni su rekli, shodno unošenju još odredenih izmena, da su spremni da zajedno sa nama, sa mnom kao predsednikom Skupštine, potpišu taj dokument koji bi bio poslat i ostalim strankama na izjašnjavanje”, napomenuo je Dačić.

Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

On je dodao da u ovoj vrsti dijaloga nisu učestovale stranke Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Borisa Tadića.

“Ostali su učestvovali u raznim fazama dijaloga. Ono što je jasno je da se očekuje da svi izađu na izbore, nismo razgovarali o nekim novim datumama. Bez obzira što je osvanula vest da smo dogovorili 3. april, ta stvar je stajala u tim papirima od samog početka, juče je samo ponovljeno to i ponovljeni rokovi, to su ustavni rokovi, 45 dana pre održavanja se raspisuju parlamentarni i lokalni”, precizirao je predsednik Skupštine.

Govoreći o nadzornom telu za medije za pracenje izbora, Dačić je rekao da je to bio jedan od veoma značajnih predloga koji je usvojen tokom dijaloga sa evroparlamentarcima.

“Imaće 16 clanova, šest prelaže REM, šest opozicija, to bi trebalo da meni predlože i da ja sa cetiri evroparlamentarca predložim šest predstavnika opozicije Ministarstvu kulture koje ce samo formalno da obavi izbor. Iz želje da što pre to telo formiramo, pozvao sam stranke da što pre dostave predloge, još prošlog ponedeljka. Sinoc sam obavešten da je stigao samo predlog od Tadica i DŠ-POKS. Produžili smo rok još dva-tri dana”, istakao je Dačić.

Ponovio je da je sve definisano i prihvaceno šta je predloženo od strane opozicije.

“Ustanovili smo praksu da redovno zakazujem sastanke sa predsednikom Republike gde ih on informiše o dugim pitanjima koja su važna a nisu vezana za izborni proces, Kosovo i Metohija, Republika Srpska”, rekao je Dacic.

Kaže da ne broji izbore na kojima je ucestvovao dodajuci da za pravu partiju kampanja nikad ne prestaje.

“Od ’90. godine do danas ucestvovao sam na svim izborima, ne znam koji je broj, nisam nikad brojao. Nadam se da nisam na kraju karijere da moram da brojim”, zaključio je Dačić.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top