You are here
Home > Vesti > Ugostitelji u Zapadnobačkom okrugu ne mogu da kontrolišu kovid propusnice, zatvaraju u 22 sata

Ugostitelji u Zapadnobačkom okrugu ne mogu da kontrolišu kovid propusnice, zatvaraju u 22 sata

Fallback Image


Ugostitelji ističu da im je komplikovana i nejasna procedura oko provere kovid propusnica, manjak radne snage, a novonastala okolonost je nedostatak radnika sa zelenim sertifikatom koji bi proveravali i polsuživali goste nakon 22 časa.

radno, vreme, kafića, subotica

 

“Odluka da radimo do 22 časa je jedan način da sprečimo sve moguće posledice koje bi firma imala u smilsu kažnjavanja, jer zaista je jako teško sprovesti odluku. Smatram da nisu ugostitelji ti koji trebaju da sprovode odluku. Mi nemamo ni resurse ni ljude, a ni znanje, a pitanje se postavlja da li mi imamo pravo da ljude legitimišemo“, kaže Borislav Andrić, vlasnik čarde i hotela u Somboru.

“Svaki sanitarni i tržišni inpektor dobije pratnju jednog komunalnog inspektora i komunalnog policajca da ide sa njim u kontrolu, što nam kaže da su se oni na terenu svih ovih meseci susretali sa raznim problemima, pretnjama, uvredama i fizičkim nasiljem. Zbog toga su dobili pratnju, a ko će da zaštiti mene i moje radnike kada budemo morali da legitimišemo i kontrolišemo ljude prilikom ulaska ili boravka u restoranu. Drugi problem je što ja u svom lokalu imam oko 30 odsto radnika koji po cenu otkaza neće da se vakcinišu, a već sada imamo svi problem sa nedostatkom radne snage“, napominje Dragan Marić, vlasnik etno – restorana u Somboru.

U Regionalnoj privrednoj komori Sombor ističu da je je zabeležen pad prometa kod ugostitelja, a da se oni nisu oporavili još od prvog talasa korone.

“Sve ovo utiče na ugostitelje, a dok se oni ne prilagode svom poslovanju imaće pad prometa i verovatno su zbog svega toga oni kivni“, dodaje Mihajlo Maćuš, koordinator za privredu u RPK Sombor.

Za vikend se neće produžavati radno vreme, navode ugostitelji, a ko će od njih ipak otvoriti svoja vrata nakon 22 časa i da li će poštovati mere, utvdiće inspekcijske kontrole koje će biti i ovog vikenda.Izvor

Similar Articles

Top