You are here
Home > Vesti > UJEDINJENA I SA JEDNIM KANDIDATOM Opozicija naučila lekciju, samo u Mađarskoj, srpskoj se “prepisivanje” iz komšiluka ne sviđa

UJEDINJENA I SA JEDNIM KANDIDATOM Opozicija naučila lekciju, samo u Mađarskoj, srpskoj se “prepisivanje” iz komšiluka ne sviđa

Fallback Image


Opozicija se konačno dogovorila i postigla saglasnost oko zajedničkog kandidata koji će na parlamentarnim izborima sledeće godine izaći na crtu aktuelnom režimu. Da, lepo ste pročitali. Desilo se. Ali, ne u Srbiji već u susednoj Mađarskoj. I to ne prvi put.

Za to vreme, u Srbiji potpuno drugi vetrovi duvaju, a stare-nove rasprave ne prestaju. Jedan ili više predsedničkih kandidata, jedna ili, sva je prilika, više kolona, pa onda red sujete, red međusobnog prozivanja, malo i optuživanja, i tako u krug.

Epiloga za sada nema, a kako stvari za sada stoje, gledaćemo je razjedinjenu, moguće i neke stranke u bojkotu ako se ne predomisle, i naravno na više koloseka jer, čini se, ozbiljnijeg ukrupnjavanja, iako je bilo takvih ideja, neće biti, bez obzira što sve listom imaju isti cilj – svrgavanje aktuelne vladajuće garniture na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U čemu je problem? Zašto se domaćoj opoziciji nijedan recept, ni iz Mađarske, pa ni iz Crne Gore, ne sviđa? Hoće li pronaći svoje originalno rešenje?

Komšijski “recept”

Dok se to ne desi, mogu da prate šta se dešava kod komšija – na predizborima koje je organizovala mađarska opozicija odlučeno je da Peter Marki-Zaj (49) bude konkurent aktuelnom premijeru i lideru moćne stranke “Fides” Viktoru Orbanu.

Na tim predizborima je glasalo više od 660.000 birača, među šest stranaka različitih ideologija, a organizovani kroz anketu javnog mnjenja, i to u dve runde.

Peter Marki Zaj i Viktor Orban

Foto: Zoltan Balogh, szilard koszticsak / EPA;

Peter Marki Zaj i Viktor Orban

Pobeda Marki-Zaja bila je iznenađenje – nije imao jaka politička leđa, politikom se bavi tek tri godine, ali je uprkos tome u drugom krugu dobio 57 odsto glasova. To je 14 procenata više od Klare Dobrev, koja je imala impresivni CV, bila je, izmežu ostalog, potpredsednica Evropskog parlamenta.

Ali, očigledno to nije impresioniralo birače, a Marki-Zaj je zato svoju pobedu nazvao “revolucijom običnih ljudi”.

Ostaje da se vidi da li će to biti dovoljno za smenu Orbana, kao što jeste bilo za smenu u Budimpešti. Isti ti predizbori doneli su pre dve godine pobedu opoziciji na lokalnim izborima u Budimpešti, i gradonačelnika iz njihovih redova. I ne samo to, opozicija je tada pobedila u 10 od 23 velika mađarska grada.

Tako stranke u Mađarskoj već drugi put uspevaju da nađu zajednički jezik, ali srpskoj opoziciji to baš i ne uspeva jer u Srbiji, umesto dogovora, padaju kritike.

Istina, pokušala je da deja predizbora pokrene Skupština slobodne Srbije, pa se za to založio i lider Zajedno za Srbiju, ali se dalje od toga nije odmaklo.

Mahom se komentarisalo da je “ideja dobra”, ali da bi fokus trebalo da bude na izbornim uslovima na dijalozima koji su tek trebalo da se održe.

Mnogo recepata, nijedan pravi

Jasno je bilo da je ideja osuđena na propast, a profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković kaže za Blic da je više razloga za to.

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

– Kao prvo, sa jedne strane je vrlo jaka kontrola resursa moći, a sa druge strane jaka fragmentacija opozicije. Ona se čak i dalje nastavlja. Pogledajte samo koga je sve SNS usisao od kako je došao na vlast, a u koliko delova se raspukla opozicija. Drugo, očigledno je da još nije došao momenat da se podrede sujete lidera opozicije – napominje on.

U susedstvu recepata ima mnogo, od predizbora u Mađarskoj do slučaja Zdravka Krivokapića u Crnoj Gori, napominje Stojiljković ali dodaje i da je jasno opozicija mora da dođe do procene šta je to što će dati sinergetski efekat.

– Nema rešenja ako ne postoji čvrst dogovor i plan “šta posle”. Očigledno je ovakvo stanje stvar procene rejtinga, podele na staru i novu opoziciju, ozbiljnim konceptualnim razlikama oko toga gde Srbija treba da ide. Treba sve to ukomponovati, obavezati se na ugovor o nenapadanju, ali i da neće biti sarađivanja sa opozicijom, i uveriti da oni koji su već bili na vlasti neće ponovo izneveriti nadanja birača – ističe Stojiljković.

U Mađarskoj su sa predizborima počeli prošlog decembra, a Marki – Zaj je posle objavljivanja rezultata rekao da je “kontinuirano jedinstvo opozicionih stranaka je ključ za preuzimanje vlasti”.

Klara Dobrev

Foto: Tamas Kovacs / EPA;

Klara Dobrev

Neki bi na osnovu te izjave rekao da je u kampanji tekao med i mleko, ali bi pogrešio letele su teške reči, kritike. Ipak, Klara Dobrev je onog momenta kada su saopšteni podaci stala iza stoprocentno pobednika. Na to za “Blic” ukazuje i izvršni direktor Cesida Bojan Klačar.

On smatra da je opoziciji nedostajala saglasnost oko ove teme jer bi izmeštanjem procesa izvan uskih krugova političkih stranaka mogli da se dobiju rezultati koji bi bili nepovolji za pojedine sranke i lidere.

– Kada taj proces izmestite i prepustite ih u ruke građana, onda morate da budete spremni i na rezultate koji im ne bi osigurao budućnost. Tako su i u Mađarskoj doneli neku vrstu iznenađenja. Dobrev je imala malo bolju poziciju, ali je na kraju Marki-Zaj izašao kao pobednik – napominje Klačar.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top