You are here
Home > Vesti > “Uvek sam se trudio da budem APOLITIČAN”

“Uvek sam se trudio da budem APOLITIČAN”

Fallback Image


Novak Đoković, najbolji svetski teniser, oglsio se večeras na Instagramu kako bi objasnio svoju ekološku objavu od prethodne večeri, posle protesta i blokada u više gradova Srbije.

Podsećanja radi, Đoković je sinoć poručio da su „čist vazduh, voda i hrana ključevi zdravlja”.

”Bez toga, svaka reč o ‘zdravlju’ je suvišna! Priroda je naša majka, provodimo više vremena u prirodi. Sa njom i uz nju je život bogatiji“, napisao je sinoć Đoković i uz to objavio jednu od slika sa subotnjeg protesta u Beogradu.

Đoković je večeras na Instagramu objavio novu opširni poruku koju prenosimo u celosti:

– S obzirom na aktuelne građanske proteste širom Srbije koji ukazuju na neophodnost ozbiljnog i konkretnog pristupa u vezi sa važnim ekološkim pitanjima odlučio sam da se javno obratim, uveren u ogroman značaj ovih tema za sve nas.

Svestan sam da postoje i drugi zahtevi koji se čuju na protestu, a koji imaju političku konotaciju. Želim da se ogradim od “pozicije” i “opozicije”, političkih struja bilo koje vrste. Uvek sam se trudio da budem APOLITIČAN.

Smeta mi što čovek ne može da istakne svoj lični stav i mišljenje o osnovnim elementima za život i zdravlje kao sto su Vazduh, Voda i Hrana, a da ne bude “obeležen” kao levičar, desničar, opozicionar, demokrata, naprednjak, socijalista itd.

Uprkos tome, lično biram da izađem u javnost i kažem šta mislim za određene teme za koje smatram da su veoma važne.

Foto: Instagram / screenshot

Nisam se ustručavao u prošlosti da zauzmem stav i borim se za tenisere i sportiste kojima je neophodan glas i pomoć od nekih “zvučnijih” imena u našem sportu. Iako mi se to često “obilo o glavu” u kontekstu medija i osude/kritike koju sam nepravedno dobijao i nastavljam da dobijam i dalje, neću odustati da se borim za pravdu i istinu.

Zahvalan sam što imam svest o tome i trudim se da se pridržavam pravih životnih vrednosti i načela za koje smatram da su osnova života svakog pojedinca i zdravog društva. Čujem komentare – što se jedan sportista “meša tamo gde mu nije mesto”, ali ja sam čovek pre nego sto sam sportista ili bilo šta drugo. Kao svako drugi.

Foto: Instagram / screenshot

U profesionalnom tenisu da bi dostigao vrhunski nivo rezultata i ostao na tom nivou više godina, neophodno je voditi računa o zdravlju u svakom smislu. Sve što se dešava u životu sportiste – hrana, odmor, trening, vazduh, voda, oporavak, način razmišljanja, emotivno stanje, karakterne osobine, utiče direktno na konačan sportski rezultat.

Kroz sopstveno iskustvo uviđam koliko je svest o sebi i holistički pristup zdravlju doprineo na dugovečnost moje karijere i rezultate koje beležim. Više od svega, ta svest uticala je na pozitivne promene u mom životu i načinu na koji živim i kako se osećam u svom telu.

S obzirom na dosadašnje lično iskustvo koje imam i određeno znanje u oblasti zdravlja koje sam stekao kroz karijeru i život, osećam da imam pravo da podelim svoje mišljenje o ovoj temi sa ljudima. Kvalitet vazduha u Beogradu (a i širom Srbije) je zabrinjavajuće loš, već decenijama unazad. Kvalitet vode i hrane je isto upitan. To su osnovni elementi za zdravlje čoveka i ekosistema. Ako radimo na tome da u nama vlada optimalno stanje zdravlja i zdrava sredina, onda će se transformisati i naš život na bolje. Kada bi iskoristili energiju koju trošimo na sport, politiku, društvo, muziku, i ostale stvari, u ZDRAVLJE, gde bi nam bio kraj?

Foto: Instagram / screenshot

Podsetimo, tokom vikenda održan je niz ekoloških protesta širom Srbije. Saobraćaj je bio obustavljen na dva sata, kao što je najavljeno.

Foto: Instagram / screenshot


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top