You are here
Home > Vesti > Vang Ji stigao u posetu Srbiji – sastanci sa Brnabić i Dačićem

Vang Ji stigao u posetu Srbiji – sastanci sa Brnabić i Dačićem

Fallback Image


Gosta iz Kine na aerodromu “Nikola Tesla” dočekao je prethodno šef srpske diplomatije Nikola Selaković. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa kineskim zvaničnikom sutra u Palati Srbija.

brnabic, ji, kina

Premijerka Brnabić zahvalila je na pomoći koju je Kina tokom pandemije korona virusa pružila Srbiji – stručnoj medicinskoj pomoći, opremi i podršci u vakcinaciji. To je, dodala je Brnabić, samo učvrstilo čelično prijateljstvo dve zemlje koje se produbljuje i projektom izgradnje fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm.

Predsednica vlade je istakla i značaj saradnje sa Kinom na polju razvoja infrastrukture i novih velikih ulaganja kineskih kompanija u Srbiji i pored činjenice da pandemija i dalje traje, uz napomenu da dinamika realizacije većine projekata ide dogovorenim tempom, a da se neki od njih završavaju i brže od rokova predviđenih ugovorom.

Premijerka je posebnu zahvalnost izrazila kada je reč o uspešnoj privatizaciji Železare Smederevo, zahvaljujući kojoj je, kako je naglasila, sačuvano više hiljada radnih mesta, kao i pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor.

Srbija, takođe, pridaje veliki značaj i pruža snažnu podršku globalnoj inicijativi kineskog predsednika Si Đinpinga „Pojas i put“ i mehanizmu saradnje Kina-CIEZ, dodala je predsednica Vlade Srbije.

Naša ambicija za daljim razvojem političkih, ekonomskih i svih drugih odnosa je velika, rekla je Brnabić i čestitala kineskoj strani na 100 godina od osnivanja Komunističke partije.

Državni savetnik i ministar inostranih poslova NR Kine Vang Ji zahvalio je na čestitkama i ukazao da se prijateljstvo dve zemlje, na ravnopravnim osnovama, razvija u korist oba naroda. Kina je, dodao je on, spremna da i dalje bude istinski prijatelj Srbiji i zato Beograd može u potpunosti da računa na svaku vrstu pomoći koja bude potrebna.

Vang Ji je rekao da prostora za saradnju i dalje ima, posebno kada je reč o robnoj razmeni, a s obzirom na to da zna koliko je premijerka lično posvećena razvoju digitalizacije i inovacija, Kina i na tom polju stoji u potpunosti na raspolaganju Srbiji.

Dačić: Dobri odnosi sa Kinom

Odnosi između Srbije i Kine su tradicionalno dobri i uprkos svim preprekama poslednjih godina dostigli su potpuno novi nivo, zaključeno je na današnjem sastanku predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i ministra spoljnih poslova Kine Van Jia.

Dačić je izrazio veliku zahvalnost Kini na pomoći koju je tokom prethodne godine uputila narodu Srbije zbog krize izazvane pandemijom i istakao da je nesebična pomoć koju Kina nastavlja da pruža pravi dokaz strateškog partnerstva i prijateljstva naše dve zemlje.

Ji je rekao da njegova poseta predstavlja još jednu potvrdu prijateljstva dve zemlje, a zahvalio je Dačiću na doprinosu koji je na svojim prethodnim funkcijama dao razvoju dobrih odnosa Srbije i Kine, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Dačić se zahvalio i na principijelnoj podršci Kine u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, a istakao je zainteresovanost Srbije za dalje intenziviranje političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou, kao i za unapređenje saradnje u različitim oblastima.

Kada je u pitanju rad parlamenata, Dačić i Ji su konstatovali da bilateralni parlamentarni odnosi danas dobijaju novi zamah kroz sveobuhvatno strateško partnerstvo i istakli da se saradnja poslanika realizuje veoma uspešno kroz saradnju Grupa prijateljstva i kroz rad Komisije za saradnju između Narodne skupštine i Svekineskog narodnog kongresa.

selakovic

Bilateralni sastanak ministra Nikole Selakovića i ministra Vang Jia biće održan u četvrtak, 28. oktobra, u 9 časova, u Palati Srbija.

Pre sastanka, u prisustvu dvojice ministara, biće potpisan Protokol o saradnji dva ministarstva spoljnih poslova.

Šef kineske diplomatije će od 27. do 29. oktobra posetiti Grčku, Srbiju, Albaniju i Italiju.Izvor

Similar Articles

Top