Stranica
Home > Vesti > “Već naredne nedelje znatno manje komaraca”

“Već naredne nedelje znatno manje komaraca”


Beograd — Građani će se već naredne nedelje uveriti da je broj komaraca znatno smanjen, izjavio je pomoćnik direktora Zavoda za biocide Branislav Pešić.


Izvor: Tanjug

Foto-ilustracija: Deposit/Wizzard

Pešić je rekao Tanjugu da ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju svakodnevno kontinuirano, dvaput dnevno, suzbijaju komarace. Zaprašivanje se vrši sa zemlje i to sa 26 ekipa.

Efekat se odmah primećuje i već večeras žitelji Novog Beograda će moći da uživaju u prirodi, kazao je on.

Večeras se prskaju i veliki gradski šumski kompleksi, poput Košutnjaka, Ade, Topčiderskog parka i šuma na Banjici, Zvezdari i Miljakovcu.

Prema rečima Pešića, ekipe Zavoda će sutra suzbijati komarce u Zemunu i Surčinu.

“Do subote ćemo opet izvrsiti akciju suzbijanja na teritoriji celog grada”, rekao je on.

Prskanje komaraca se vrši na osnovu svakodnevnog monitoringa, naveo je Pešić i dodao da se kontrola vrši i posle obavljenog prskanja.

Pešić je podsetio da je zbog učestalih kiša bilo nemoguće krenuti u borbu sa komarcima ranije i naveo da je njihova sezona, zahvaljujući akcijama Zavoda, odložena sa aprila na jun.

Važno je, kako kaže, da se zna i da rečni komarci, koji nam sad prave problem, ne prenose virus Zapadnog Nila, ali je Zavod na oprezu i na vreme će reagovati ako se u procesu detekcije pojave prenosioci.

Pešić je naglasio da je najteža situacija u priobalju Save i Dunava.

“Problem nam pravi Veliko ratno ostrvo koje je potopljeno, pa ekipe ne mogu da pristupe tom terenu. Imamo i kubike na levoj obalo Dunava pune vode i to su velika izvorišta koja nam prete”, kaze Pešić.

Stevan Milev, član jedne od ekipa Zavoda, precizirao je da se zaprašivanje komaraca obavlja u prepodnevnim i večernjim časovima.Izvorni link

Slični artikli

Top