Stranica
Home > Vesti > Veštački format sastanka, pozvana teritorija

Veštački format sastanka, pozvana teritorija


Ĺ ef srpske diplomatije Ivica DaÄŤić uÄŤestvovao je u Helsinkiju, na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova drĹľava ÄŤlanica EU i “partnera sa Zapadnog Balkana” i Turske.

Ivica Dačić je kritikovao format sastanka, koji su organizovali visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini i finsko predsedavanje EU.

“Ako je dosadašnja praksa bila da se ovi sastanci odrĹľavaju u formatu ministara spoljnih poslova drĹľava ÄŤlanica EU i kandidata za ÄŤlanstvo u EU, ne vidimo nikakvo opravdanje za promenu formata”, naveo je DaÄŤić, saopštava Ministarstvo spoljnih poslova.

Istakao je da su kriterijumi EU za sticanje statusa kandidata za članstvo veoma jasni i da je taj status zaslužen postizanjem odgovarajućih rezultata u procesu pridruživanja, a na osnovu zajedničke odluke država članica.

“U tom smislu je format u kome je današnji sastanak sazvan – veštaÄŤki, jer nije baziran na tim kriterijumima, i predstavlja svojevrsni presedan. Prvi put u praksi je na sastanak u ovom formatu pozvana i teritorija koja je daleko od statusa kandidata za ÄŤlanstvo u EU. Svesni smo da je odluka o pozivanju suvereno pravo Visoke predstavnice, ali, svejedno, moramo da ukaĹľemo na neprinicipijelnost”, rekao je DaÄŤić.

Priština je glavna prepreka saradnji

Ivica Dačić je rekao da je nejasno kako ovaj sastanak može doprineti podsticanju regionalne saradnje, kada je svim učesnicima jasno da u ovom trenutku glavnu prepreku za unapređenje regionalne saradnje predstavlja ponašanje Prištine.

Istakao je i da se Srbiji zamera što je aktivna na međunarodnom planu što je, dodaje, sasvim legitimno. S druge strane, kaže Dačić, ono što Priština radi nije legalno.

“Neispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, flagrantno kršenje CEFTA nametanjem drakonskih taksi na proizvode iz centralne Srbije i iz BiH u iznosu od 100 odsto, pokušaj pravljenja vojske protivno vaĹľećoj rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, pokušaji prekrajanja istorijskih ÄŤinjenica i zloupotreba kulturnog nasleÄ‘a, ograniÄŤavanje slobode kretanja zvaniÄŤnicima i graÄ‘anima iz centralne Srbije na Kosovu i Metohiji i sliÄŤno, u tom smislu nikako ne mogu predstavljati korake u pravcu podsticanja regionalne saradnje”, rekao je DaÄŤić.

Ministar je napomenuo i da pitanja koja su predmet dijaloga sa Prištinom, ne mogu biti predmet regionalne saradnje pre postizanja rešenja u okviru dijaloga. Regionalna saradnja ne može biti zamena za dijalog, poručio je Dačić.

“Imajući sve navedeno u vidu, kao što smo u proteklom periodu već više puta isticali, od EU oÄŤekujemo da preduzme odgovarajuće odluÄŤne korake kojima bi uticala na Prištinu da odustane od jednostranih poteza i omogući nastavak dijaloga i doprinese smirivanju tenzija u regionu”, rekao je šef srpske diplomatije.Izvorni link

Slični artikli

Top