Stranica
Home > Vesti > Vučić: Prvi u regionu proizvodimo po najsavremenijoj tehnologiji

Vučić: Prvi u regionu proizvodimo po najsavremenijoj tehnologiji


Pančevo — U Pančevu je danas u industrijskoj zoni otvorena fabrika nemačke kompanije ZF za proizvodnju delova i komponenti za auto-industriju, brodove i železnicu.


Izvor: Tanjug, B92

Svečanom otvaranju u okviru E-Mobility divizije prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tom prilikom obratio se okupljenima.

“Danas je veliki dan za Srbiju i Pančevo. Mnogo truda je uloženo i zahvalan sam ljudima koji su na tome radili. Za ovakve dane živimo. Ovakvi dani pokazuju rezultate rada. Mnogo ljudi moralo je da radi i mnogo stvari da bude urađeno da bi jedan Zf mogao da zapošljava ljude ovde”, rekao je Aleksandar Vučić.

“Pre manje od godinu dana ništa ovde nije bilo, a danas je veličanstvena fabrika sa najmodernijom tehnologijom. Sve što je najsavremenije nalazi se ovde u ZF-u”, kazao je predsednik.

“Bićemo prva od zemalja u regionu koja će imati proizvodnju duše motora”, istakao je Vučić.

Svečanosti otvaranja fabrike kompanije ZF, u okviru E-Mobility divizije, prisustvali su i predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, rukovodilac ZF divizije E-Mobility Jorg Grotendorst i član Upravnog odbora ZF Majk Hankel.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib istakao je da je proizvodni pogon ZF-a u Pančevu dokaz odlične ekonomske saradnje Nemačke i Srbije i ocenio da je Srbija ostvarila impresvne makroekonomske rezultate,

U fabrici će se proizvoditi i autodelovi za Mercedes, Audi, Volvo i druge poznate brendove. Kompanija će uložiti do 2021. godine 160 miliona evra u novoizgrađenu fabriku i njeno proširenje.

ZF je uložio 100 miliona evra fabriku u prvoj fazi koja je završena i već je počela druga faza u okviru koje će biti uloženo još 60 miliona evra.

U toj fabrici u Severnoj industrijskoj zoni u Pančevu proizvodiće se elektromotori, električne mašine i generatori za hibridne i električne pogone, kao i prekidači za menjače i mikroprekidači. Potražnja za tim proizvodima je velika, zbog čega se prostor fabrike već sada proširuje sa 25.000 metara kvadratnih na približno 60.000 kvadrata.

Radovi na izgradnji nove fabrike u Pančevu su počeli u junu 2018. godine, a prva faza izgradnje koja je sada već u funkciji pokriva površinu od 25.000 kvadratnih metara.

Kompanija, takodje, pravi naučno-istraživački centar u zgradi od 5.000 kvadratnih metara, što govori da su nemački investitori došli u Pančevo da razvijaju svoje projekte u budućnosti.

Druga faza izgradnje koja treba da bude završena do 2021. godine obuhvatiće oko 35.000 kvadrtanih metara tako da će na kraju na raspolaganju imati 60.000 kvadrata. ZF je trenutno zaposlio 300 radnika, a u naredne dve godine kompanija planira da zaposli još 700 ljudi.Izvorni link

Slični artikli

Top