You are here
Home > Vesti > Zainteresovani smo za nuklearke u regionu, uskoro sastanak sa Orbanom

Zainteresovani smo za nuklearke u regionu, uskoro sastanak sa Orbanom

Fallback Image


Aleksandar Vučić je rekao za Pink da će bi Srbja mogla da kupi pet, 10 ili 12 odsto udela u toj nuklarki.

Takođe, kazao je da je Srbija zainteresovana i za druge nuklearke u regionu i da će videti i sa Bugarima da li bi možda od njih mogli da kupimo udeo.

Predsednik Srbije koji u Glazgovu učestvuje na Samitu o klimi Kop26, istakao je da se svet skupio na jednom mestu i da su pokrenute neke važne teme sa Ursulom fon der Lajen kako bi se govorilo o rešavanju pitanja cene električne energije i obezbeđivanja energetske sigurnosti.

Preneo da je uveren da će ona pozvati ministre energetike u Brisel, kako bi se razgovaralo o rešavanju problema cene električne energije i kako zajednički obezbediti sigurnost i energetsku bezbednost za budućnost naših zemalja. 

Dodao je da su razgovarali i o ceni gasa.

“Nešto su te cene niže posle Putinove reakcije na tržištu, ali je to i dalje veoma visoko i treba da vidimo šta ćemo po tom pitanju da radimo”, rekao je Vučić.

U tom kontekstu ponovo je spomenuo pitanje nuklearnih elektrana, jer je to, kaže čista energija, pa je pitanje gde, kako i na koji način raditi i šta raditi sa nuklearnim otpadom.

“Za dodatnih 15 odsto struje iz OIE potrebno do do dve milijarde evra”

Predsednik Srbije navodi da bi Srbiji za povećanje proizvodnje struje za 15 odsto, ako bi bilo samo iz energije vetra i sunca, bilo potrebno ulaganje od 1,6 milijardi do dve milijarde evra i da očekuje da će na samitu u Glazgovu videti i na koji način i po kojoj ceni bi deo tih sredstava mogao da se obezbedi.

Kaže da je to lepo kada se pozovu aktivisti za životnu sredinu iz celog svega, ali da mora da kaže da je to, ipak, predstava za malu decu.

Kako je rekao, potrebne su realne i konkretne odluke kada je reč o toj temi, pošto se govori o bilionima evra i da zato treba videti gde su zapravo te pare, pošto ništa nema džabe.

“I kako da dođemo do toga novca, jer da bismo za 15 odsto uvećali udeo u našoj proizvodnji struje u Srbiji, a da budu samo obnovljivi izvori – vetar i solar, moramo da uložimo oko 1,6 milijardi evra, što je ogroman novac ili čak i dve milijarde. Da ni u šta drugo ne ulažemo, mogli bi u jednoj godini da izdvojimo toliki novac i da nam ne poraste javni dug. Ali, moramo da obezbedimo novac i za sve drugo – gradimo puteve, da opremimo vojsku i policiju, gradimo bolnice i drugo”, rekao je Vučić.

Predsednik napominje da uz sve to idu i troškovi za koronu i problemi kome imamo zbog korone i da zato moramo da vidimo kako da pronađemo taj novac za investicije u obnovljive izvore energije.

Vučić kaže da smo suviše mali i da moramo da brinemo o energetskoj bezbednosti zemlje, ali naravno i da imamo čistiji vazduh i vodu.

Naglasio je da se zato realizuju projekti širom Srbije za gradnju fekalne i kišne civilizacije i prečišćavanje otpadnih voda u okviru plana Srbija 2025. koji će promeniti sliku naše zemlje.

“Podrškom građanima podstičemo potrošnju”

Govoreći pomoći građanima, predsednik navodi da finansijskim podrškama građanima Srbija povećava potrošnju građana, a i građani su zadovoljni, jer će neki moći da plate kirije ili da kupe nešto svojim bližnjima.

Komentarišući primedbe da za pomoć građanima vlast troši budžetska sredstva, Vučić kaže da je reč o 170 miliona evra, po 30 evra u novembru po građaninu.

“Time podstičemo rast, a rast nam je od ključnog značaja. Sledi još 20 evra početkom decembra i 20.000 dinara u februaru za penzionere”, rekao je Vučić za Pink televiziju.

Rastom BDP-a obezbeđujemo, istakao je, i stalno i stabilno povećanje plata i penzija, a s obzirom na to da je minimalac u Srbiji povećan za 9,4 odsto očekuje da će prosečna zarada na nivou države možda već u decembru biti 610 evra.

Vučić je rekao da se ceo svet suočava sa krizama i ističe da ne zna šta bi radio da je na poziciji albanskog premijera Edija Rame ili u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, zemljama koje se suočavaju sa ozbiljnim problemima kada je energetika u pitanju.

“Ovde (u Glazgovu) je glavna rečenica sklanjajte ugalj po svaku cenu, mi da ga nemamo ne bi imali struje… Moraćemo zato i da idemo na mnoge nove obnovljive izvore energije”, rekao je.

Na primedbe da je novac kojim država finasijski podržava građane ustvari od para građana, Vučić kaže da tako funkcioniše država i kada neko nema ozbiljan odgovor onda priča gluposti.

“Neki su rekli da mi veštački podižemo rast, zbog cena javih radova, hajde ljude umijte se hladnom vodom pa kažite da nema smisla to što pričate. A drugi priča da Vučić tim novcem podmićuje ljude u zemlji”, rekao je predsednik i upitao zašto oni nisu to radili, gradili bolnice, puteve i auto-puteve.

To je ističe, napredak Srbije, a ne kupovina građana.

“Pitanja klimatskih promena nameću se kao ključna” 

“Očigledno da se pitanja klimatskih promena nameću kao ključna. Živimo u globalnom selu i svi moramo da radimo iste stvari – da smanjujemo emisiju štetnih gasova, na stvaranju novih obnovljivih izvora energeije… trebaće nam više novca, ali će to biti za napredak ekonomije”, rekao je Vučić.

Preneo je da je razgovarao sa mnogo ljudi u Glazgovu, i o političkim pitanjima, ali da je klima ono što muči svet.

“Tema klimatskih promena muči svet, posebno Afriku, Aziju i Juznu Ameriku, ali i Evropu. Mnoge promene ćemo morati da napravimo”, rekao je Vučić.

“Verujem da ostavka Zaeva nije samo zbog izbora”

Predsednik Srbije izrazio je uverenje da ostavka makedonskog premijera Zorana Zaeva nije posledica samo rezultata lokalnih izbora u toj zemlji, već i izraz ličnog razočarenja u EU.

Vučić je rekao da je u razgovoru u Glazgovu sa liderima iz regiona bilo reči i o tome kako da se osnaži inicijativa “Otvoreni Balkan”.

“Pričao sam sa ljudima iz regiona, sa Edijem Ramom, i o ‘Otvorenom Balkanu’, posle ostavke Zaeva, hoćemo li moći da čekamo, da vidimo šata ćemo i kako da uradimo… Razgovarali smo kako da dalje osnažimo inicijativu ‘Otvoreni Balkan’, da napredujemo”, rekao je predsednik Srbije.

Izrazio je uverenje da ostavka Zaeva nije posledica samo rezultata na lokalnim izborima, već je usledila i zbog njegovog ličnog razočarenja razgovorima sa EU, budući da im je bilo obećano otvaranje poglavlja, ukoliko potpišu Prespanski sporazum, ali je to, ipak, izostalo.

“Razgovarali smo kako da se mi uvezujemo, da brže i više sarađujemo…”, rekao je Vučić.Izvor

Similar Articles

Top