You are here
Home > Vesti > ZAJEDNIČKIM SNAGAMA NA AMERIČKI POGON Vašington i Brisel u ofanzivi na Zapadni Balkan, plan se dugo “kuvao”, a jedno imenovanje došlo je kao ŠLAG NA TORTI

ZAJEDNIČKIM SNAGAMA NA AMERIČKI POGON Vašington i Brisel u ofanzivi na Zapadni Balkan, plan se dugo “kuvao”, a jedno imenovanje došlo je kao ŠLAG NA TORTI

Fallback Image


“SAD i EU su se složile da dodatno ojačaju svoj zajednički angažman na Zapadnom Balkanu kako bi podržale napredak regiona na njegovom evropskom putu”. Naizgled sasvim obična, diplomatska poruka, poslata iz važnog mesta – Stejt departmenta.

Ali, i ne baš, ako se ima u vidu da ovako glasno kažu – “nastupamo zajedno”. I ne baš, ako se uzme u obzir rečnik koji je u njoj korišćen – biran, miran, sveden, i u slučaju Beograda i Prištine bez reči koja naročito boli srpsku stranu – “nezavisnost”.

Otkud to? Da li se Zapad trudi da zajedno radi na smanjivanju uticaja Kine ili Rusije na region, ili im je plan da izraz “tako blizu a tako daleko” koji se odnosi na Balkan, prevedu samo u “tako blizu”?

Kada se govorilo o odnosu regiona i EU, puta do zvedice na zastavi u Briselu i dijalogu Beograda i Prištine, SAD su uglavnom govorile da je Brisel taj koji drži palicu, ali da je Vašington uvek tu kao snažan partner.

Međutim, ovih dana stiže još jedna poruka: nakon nedavnog sastanka između državnog sekretara SAD Entoni Blinkena i visokog predstavnika Evropske unije Žozefa Borelja, SAD i EU složile su se da dodatno ojačaju svoj zajednički angažman na Zapadnom Balkanu u podršci napretku regiona na njegovom evropskom putu.

Slučajno ili ne, sve ovo se poklopilo i sa imenovanjem budućeg ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila, koga opisuju kao ozbiljnog igrača, eksperta za Balkan, šatl-diplomatu, vrsnog poznavaoca ovih prostora, gde je službovao godinama.

Kristofer Hil

Foto: Jeon Heon-Kyun / EPA;

Kristofer Hil

– Ako je informacija tačna, znači da postoji plan – bio je komentar diplomatskog izvora “Blica” na vest o Hilovom imenovanju.

Stejt department je, inače, naglasio punu podršku procesu proširenja EU.

– Pristupanje EU, koje je prioritet za čitav Zapadni Balkan, pomaže u konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti osnovnih prava i unapređenju vladavine prava. Ovaj region pripada Evropskoj uniji – između ostalog piše u saopštenju Stejt departmenta.

“Umivena” retorika

Dijalog Beograda i Prištine takođe je našao svoje mesto u ovom saopštenju, naglašena je njegova važnost uz posredovanje EU, koji je “ključni mehanizam za rešavanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova”.

Nema teranja, nema prisile, nema nezavisnosti, samo dijalog i normalizacija, bez nasilja koje je, navode, neprihvatljivo.

Stejt department

Foto: shutterstock

Stejt department

– Nakon poslednjih nedelja napetosti na severu Kosova, ohrabrujemo obe strane da se uključe u kontinuiranu i održivu deeskalaciju i izbegnu akcije koje ugrožavaju stabilnost. Pozdravljamo i podržavamo angažovanje Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponavljamo da je nasilje nad civilima, novinarima, policijom ili drugim vlastima neprihvatljivo – saopštio je Stejt department.

“Dugo se kuvalo”

Na pitanje da li je prvi put da EU i SAD ovako javno kažu “idemo zajedno”, izvršni direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković kaže: ovako direktno, možda.

– Ali dugo se kuvalo, i bila je najava da bi moglo da se desi dok je izaslanik Stejt departmenta bio Metju Palmer. Utisak je da region “klizi”, sa neizvesnom evropskom perspektivom, nerešenim bilateralnim pitanjima, lošim odnosima među liderima, a sve su to prilike za takozvane “spoljne aktere” Rusiju i Kinu. I uopšte, utisak o Balkanu je da tako blizu, a tako daleko – napominje Savković.

On podseća i na izraze koji se koriste za Balkan “predvorje EU”, “meki trbuh”, ali i na ranija dešavanja.

– Istraživači, analitičari, poznavaoci prilika, svi govore, teške odluke su se donosile, a procesi privodili kraju onda kada su EU i SAD nastupale zajedno. Ali, morate i da ponudite nešto, a to nešto je pre u rukama EU nego bilo koga drugog – napominje Savković.

Jasno je i šta je to.

– Otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, napredak u dijalogu, da se zaustavi sa podrivanjem BiH – kaže on.

“Interesantna pojava”

Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike kaže za “Blic” da je ova izjava interesantna pojava, i da dolazi u vreme trzavica na relaciji Beograd – Priština i posle izveštaja o napretku Zapadnog Balkana ka EU.

– To pokazuje da EU i SAD pokušavaju da premoste jaz koji je postojao u vreme Trampove administracije, kada dve strane nisu bile usaglašene oko Zapadnog Balkana. U to vreme EU za SAD nije bila zanimliva politička tvorevina. Samim tim, SAD su imale unilateralan pristup, a sada je jasno da će multilateralizam biti u prvom planu – kaže Subotić.

Vladimir Putin i Si Đinping

Foto: Pavel Golovkin / EPA;

Vladimir Putin i Si Đinping

Samo tako se, smatra, može doći do rešavanja problema. Ovo je, procenjuje, i dobra vest i za EU.

– Kada kažem probleme, to se pre svega misli na dijalog Beograd i Prištine, pomak u vladavini prana, i ostale reforma na kojima treba da se radi, ujedno vodeći računa i o uticaju Kine i Rusije. SAD su se oglasile i u aprilu, ali je tada izašla samostalno, a sada poruku šalje u savezništvu sa EU. Tada su istakli da je neophodno podstaknuti razvoj u regionu, i zaštiti strateške infrastrukturne delova u odnosu na maligni kineski uticaj – podseća Subotić.

Zapadna ofanziva

Sve ovo dešava se vrlo brzo nakon prve zvanične posete Vašingtonu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prišine Miroslava Lajčaka , koja je bila neka vrsta prethodnice susreta Blinkena i Borelja.

Takođe, pre toga je novoizabranik izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar brzopotezno otišao u Brisel, kada je trebalo na terenu rešiti krizu izazvanu uvođenjem principa reciprociteta, odnosno problema sa registarskim tablicama.

Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar

Foto: Twitter / Drustvene mreze

Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar

Sve ovo se odigralo u nepunih mesec dana, a jasno je da su EU i SAD do sada uvek saraživale iza kulisa, neked manje a nekad više uspešno, nekad manje nekad više blisko, ali očigledno je da su sada rešile da svoj angažman stave ispred svetla političke pozornice.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top