Stranica
Home > Vesti > Zašto Milović nije reagovao ako je imao saznanja

Zašto Milović nije reagovao ako je imao saznanja


Novinar Krika je na konferenciji za medije, na kojoj su predstavljeni rezutlati rada vlade u prethodne dve godine, zatražio od ministra zdravlja da prokomentariše navode bivšeg načelnika Kriminalističke policije Rodoljuba Milovića da je Zlatibor Lončar vršio pritisak na jednog svedoka saradnika u postupku protiv zemunskog klana, kao i da je njegova supruga posredovala u pregovorima između člana Šarićeve grupe i nadležnih organa.

Lončar je apelovao na nadležne da te navode ispitaju i izađu u javnost sa istinom.

Istakao je da poštuje rad i slobodu medija, da razume i motive Krika da doÄ‘e do tih informacija, ali i “da bi voleo da za to što rade plate porez u Srbiji”.

“Zašto bih se ja oglašavao pored nadleĹľnih organa?”, zapitao je LonÄŤar i dodao da je 2010. godine bio odeljenski lekar u Urgentnom centru, da nije imao lekarsku sobu, već se “presvlaÄŤio u hodniku”, ali, po priÄŤi koju je objavio Krik, ispada da ja tada delio nareÄ‘enja i Borisu Tadiću i njegovom šefu kabineta Mikiju Rakiću i drugima ko će šta da radi.

Stefanović podseća da je Milović bio sedam godina načelnik beogradske Uprave kriminalističke policije i nakon godinu dana i načelnik Uprave kriminalističke policije, tokom dve ili tri različite vlasti sa više različitih specijalnih, opštinskih i republičkih tužilaca, sa svim ovlašćenjima da sprovodi sve istrage od 2003. i 2004, pa na dalje.

Bio je, kaĹľe, i šef radne grupe koja se bavila istragom za ubistvo premijera ÄinÄ‘ića.

“Postavlja se pitanje, uz sve te poslove koje je obavljao, zašto za 10 ili 11 godina nije napisao nijednu kriviÄŤnu prijavu koja se toga tiÄŤe? Zašto nije napisao nijednu kriviÄŤnu prijavu i rekao ‘imamo dokaze za LonÄŤara i treba ga uhapsiti'”, naveo je ministar.

Stefanović navodi da je slušao u javnosti kako je Milović govorio ranije da je Brana Mićunović iz Crne Gore jedan od najveći kriminalaca u regionu, dok sada u intervuju kaže da je pogrešio i da Brana Mićunović nije kriminalac.

Kako je rekao Stefanović, Ljubiša Buha Čume je zvanično bio u poseti kod Milovića u zgradi MUP-a više puta nego što on kao ministar viđa svoje saradnike iz kabineta.

“To su za mene vrlo zanimljive stvari, kako neki ljudi od kriminalaca postanu nevini, a neki postanu kriminalci i to se pljusne u novine i nikom ništa. Gde su dokazi o tome i zašto nisu do 2014. dostavljeni nadleĹľnom tuĹľilaštvu?”, zapitao je Stefanović.

Neprijavljivanje krivičnog dela – krivično delo 

Nebojša Stefanović podseća da je prikrivanje krivičnog dela i ako neko ima saznanja da je neko počinio krivično delo.

“Vi ste duĹľni kao policijski sluĹľbenik da sastavite kriviÄŤnu prijavu i da to delo prijavite. Neprijavljivanje kriviÄŤnog dela je, takoÄ‘e, kriviÄŤno delo i to neko ko je na ÄŤelu Uprave kriminalistiÄŤke policije vrlo dobro zna, samo se postavlja pitanje da li su ti dokazi – rekla kazala ili su dokazi ÄŤvrsti”.

Ministar dodaje i da tužilaštvo od oktobra 2013. godine ima pravo i mogućnost da samostalno sprovodi istrage, kao i da čak ne mora da obavestava policija o tome.

Na pitanje novinara da li će pokrenuti sada postupak protiv Milovića, Stefanović je, uz opasku da Milović više nije zaposlen u MUP-u, podsetio da istrage od oktobra 2013. vodi isključivo tužilaštvo, kao i da od 2016, po novom Zakonu o policiji, ministar nema više nikaakvu ulogu niti u predistražnom, niti u istražnom postupku.

“I da Ĺľelim ne mogu da pokrenem istragu protiv bilo koga”, dodao je ministar policije.

Srbija je u vreme Milovića godišnje imala tonu ili tonu i po zaplene droge, a sada svake godine ima više od četiri tone zaplenjene droge, napomenuo je Stefanović.

“Pogledajte ko su oni koji su tada bili na slobodi i koje niko nije smeo da takne. Nisu smeli ni ime da im pomenu, a pogledajte ko se sve od tih od 2014. našao iza rešetaka. To će vam dati odgovore na mnoga pitanja”, zakljuÄŤio je Stefanović.Izvorni link

Slični artikli

Top