You are here
Home > Vesti > Znamo šta su naši ciljevi, ali za neke su oni VELIKA BAJKA (VIDEO)

Znamo šta su naši ciljevi, ali za neke su oni VELIKA BAJKA (VIDEO)

Fallback Image


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji u Glazgovu učestvuje na Samitu o klimatskim promenama – COP26, danas se obratio na tom skupu svetskih lidera.

Vučić je rekao da je privilegovan što predstavlja Srbiju na ovom događaju, i naveo da veruje da je ovo prilika da i Srbija da svoj doprinos kada su u pitanju klimatske promene.

Kaže i da veruje da je ovo prilika da se Srbija prilagodi i smanji efekat staklene bašte, a najavio je i dodatna ulaganja u obnovljive izvore energije.

– Naš zeleni plan je u velikoj meri povezan sa ekonomskom stabilnošću zemlje. Do 2050. godine želimo i mi da prilagodimo nove industrije da bi smanjili efekat staklene bašte. Znamo šta su naši ciljevi, ali za neke su oni velika bajka i na tome moramo da radimo – istakao je on.

Vučić je istakao da su svi saglasni da se mora ulagati u životnu sredinu i u borbu protiv klimatskih promena.

– Svi se slažemo dabuduće generacije moraju da se obrazuju kako ne bi ponovili greške koje smo mi napravili na jedinoj planeti koju imamo – dodao je Vučić u obraćanju na Samitu lidera.

Podsetio je da je Srbija i potpisnica Pariskog sporazuma o ublažavanju klimatskih promena, kako bi doprinela smanjenju efekta staklene bašte, što je, dodao je, ključni deo sporazuma, koji neke zemlje još uvek nisu ostvarile.

– Čvrsto verujemo da je ovo sjajna prilika za Srbijiu da pruži doprinos finalizaciji dogovora, za koji se nadamo da će biti unapređen u odnosu na Parizski sporazum – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da Srbija želi da kao rezultat do 2050. godine godine prilagodi kroz nove, industrije i nova radna mesta, kako bi se smanjio efekat staklene bašte.

Ukazao je da je “zeleni plan” Srbije u velikoj meri povezan sa ekonomskom stabilnošću zemlje. Dodao je da će Srbija izdati i zelene obveznice, koje će doprineti očuvanju i napretku naše ekonomije.

– Svi znamo šta su naši ciljevi, koji su za neke bajka, ali da moramo da radimo na njima i budemo iskreni jedni prema drugima. Sve zavisi od primene ovih planova u Srbiji. Vilijem Šekspir je rekao da treba pisati za one koji slušaju. Vreme je da slušamo, ako ne budemo slušali neće ostati ništa za našu decu – rekao je Vučić.

On je istakao i pitanja kojima bi trebalo da se pozabavimo, a neka od njih bi trebalo daju odgovore koja će biti interesna stopa, kako da se pristupi interesnim fondovima, kako da se tretiraju nuklearne elektrane, kako da se grade obnovljivi izvori energije…

– Kako ćemo rešavati sisteme javnog duga, kako ćemo tretirati cene prirodnog gasa. Došao sam ovde da korostim električno vozilo od Londona do Glazgova, kako ćemo uspeti da mikrokobalt, koji nastaje od tih vozila preradimo – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije govorio je i o nuklearnim elektranama, uz pitanje kako ćemo se postaviti prema tome: da li će se graditi nove ili gasiti stare nuklearke.

Vučić će danas prisustvovati i događaju povodom pokretanja inicijative o globalnom smanjenju metana, koji organizuju predsednik SAD Džozef Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Na marginama Samita održaće i niz bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima nekoliko država, najavila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Vučić je, uoči početka skupa, poručio da će Srbija mnogo uraditi na polju Zelene agende i na garantovanju energetske bezbednosti građanima. Poručio je i da će Srbija mnogo toga da uradi na polju Zelene agende, ali i garantovanju pune energetske bezbednosti za naš narod.

Danas, poslednjeg dana Samita, očekuje se da više do 50 šefova država i vlada predstavi svoju viziju borbe protiv klimatskih promena.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top