Stranica
Home > Vesti > Zvanični podaci: Turistička sezona podbacila u julu, Dubrovnik i Split izuzeci

Zvanični podaci: Turistička sezona podbacila u julu, Dubrovnik i Split izuzeci


Zagreb — Turistički jul u Hrvatskoj zabeležio je minus od 544.150 noćenja i 90.765 dolazaka, prema zvaničnim podacima do kojih je došao Index preko sistema e-visitor.


Izvor: Tanjug

Foto: Epa/ANTONIO BAT

Hrvatski turizam još uvek u pozitivnoj zoni drži dobra predsezona, ali ako se ovaj trend nastavi i u avgustu, turisticke brojke, a time i zarada, mogle bi da budu znatno manje od prošle godine, ocenjuje se u tekstu na portalu.

Kako se precizira, u julu ove godine zabelezeno je 4.537.958 dolazaka i 30.383.838 noćenja u Hrvatskoj, dok je u istom mesecu prošle godine 4.628.723 dolazaka i 30.927.988 noćenja.

Sve primorske županije i Grad Zagreb zabeležili su minuse noćenja u julu.

Istra je tako imala 2,3 odsto manje noćenja nego prošle godine, Splitsko-dalmatinska županija 2,5, a Dubrovačko-neretvanska 0,45 odsto.

Izuzetak je grad Dubrovnik koji i ove godine beleži rekorde. Tako je u julu zabeleženo 3,6 odsto više noćenja i dva odsto više dolazaka.

U plusu je i grad Split, i to za dva odsto u dolascima i za 0,69 procenata u noćenjima.

Rovinj je u minusu za 1,6 odsto u dolascima i čak za četiri odsto u noćenjima. Prema vrsti smeštaja, zanimljivo je da su jedino hoteli u plusu, i to za 1,16 odsto u dolascima i 0,22 odsto u noćenjima.

Privatni smeštaj beleži u dolascima i noćenjima za 2,2 odsto, a kampovi su u minusu 4,2 u dolascima i za 4,6 odsto u noćenjima.

Najviše je u julu podbacilo, Hrvatskoj najvažnije, nemačko tržište, pa smo imali četiri odsto manje dolazaka i čak šest odsto manje noćenja turista iz Nemačke. Austrijanaca je došlo sedam procenata manje nego prošle godine, a najlošiji rezultat bio je s Poljacima jer oni beleže pad od deset posto i po dolascima i po noćenjima, piše Index.Izvorni link

Slični artikli

Top