You are here
Home > Zabava > Ana je sa 5 godina pošla u osnovnu školu, sa 16 je svirala na ulici, upisala medicinu sa 17, a danas je ostvarila svoje snove

Ana je sa 5 godina pošla u osnovnu školu, sa 16 je svirala na ulici, upisala medicinu sa 17, a danas je ostvarila svoje snove

Fallback Image


Ana Čupić ima 25 godina, a život iza sebe može da podeli u nekoliko romana, i to od sjaja do očaja, pa nazad među zvezde. Vunderkid od deteta, koje je sa pet godina krenula u školu, morala je sa 16 već da odraste i započne sa radom da bi izdržavala porodicu, majku, bolesnog oca i dve sestre.

Ova rođena Zagrepčanka, danas je uspešna direktorka jedne IT kompanije, a u razgovoru za hrvatski portal 24sata, ispričala je kako je tekao njen, više nego inspirativan životni put.

“Kad sam imala samo četiri godine iz vrtića su pogurali moje roditelje da me upišu ranije u školu. Krenula sam u osnovnu sa pet godina, nakon čega sam vrlo brzo upisala i muzičku školu”, započela je Ana svoju priču.

Nakon osnovne, Ana je istim tempom nastavila i u srednjoj, nakon čega je sa 17 godina maturirala i upisala Medicinski fakultet. Uz fakultet je radila nekoliko poslova, volontirala i učestvovala u raznim projektima, a može se pohvaliti i time da njen CV ne može da stane na jednu stranicu.

Danas, kada je ostvarena, kaže kako nije sigurna da bi se tako ponela da nije bila prinuđena na to da radi kao najstarije dete u porodici.

Ana Čupić

Foto: Ana Radišić / youtube

Ana Čupić

– Ne znam bi li toliko radila da nisam bila primorana da radim. Sa 16 godina je moj tata, koji je tada imao 65, dobio Alchajmera. To se jako odrazilo na nas jer je on jedini u porodici tada radio, međutim odjednom više nije mogao. Mama nije mogla da radi jer se brinula o njemu i za moje dve mlađe sestre, a jedina koja je u porodici mogla da radi sam ja – rekla je ona.

U to vreme, bila je na raskrsnici – ili da ostane kući i plače nad sudbinom porodice ili da ustane, stisne zube i izađe napolje da uradi nešto za svoje ukućane. Imala je 16 godina kada je sa gitarom izašla na ulicu. Kao neko ko je završio nižu i višu muzičku školu, znala je da radi nešto u čemu je dobra i što voli.

– Nakon dve godine sviranja na ulici, kada sam upisala fakultet, odlučila sam da radim razne poslove. Od anketiranja, instrukcija, dadiljanja, vođenja rođendana, rada u restoranu, na sajmu, kao konobarica. Nije bilo branše u koju bar malo nisam ušla – kaže Ana u razgovoru za “24.sata”.

Kao student, radila je i za jednu londonsku kompaniju, nakon čega je odlučila da pošalje svoju prijavu za posao u jednu IT agenciju u Zagrebu gde i dan danas radi. Njena tadašnja studentska plata finansirala je čitavu porodicu. Srećom, dobila je i stipendiju.

– Stipendija je značila da ne moram puno da radim ako to neću. Pokrivala je meni i mojoj porodici sve osnovne životne potrebe, a sav moj rad kasnije je bio da samoj sebi mogu omogućiti ono što želim. Stipendija je mene i moju porodicu spasila jer studentski poslovi nisu nešto od čega se može živeti – kaže ona.

U to vreme, priznaje da joj je bilo teško da gleda kako njeni prijatelji i vršnjaci ne moraju da se brinu oko novca, kao što je to bio slučaj kod nje. Kako je rekla, u tim trenucima osećala se loše, misleći da se nalazi u bezizlanoj situaciji koja će trajati godinama.

Ipak, duhom nije klonula. Ispostaviće se da joj je to bila najveća motivacija.

– Ono što mene najviše pokreće je to da samoj sebi ne dopuštam neuspeh, međutim ne na loš način. I neuspeh je uredu ako znam da sam dala sve od sebe, ali jednostavno nije uspelo. Ali to da ja nisam dala sve od sebe, to je nešto s čime se ne mogu nositi – rekla je.

Ceo životni put koji je prešla, naučio ju je da samo nastavi da veruje u sebe i ono što sada želi jeste da motiviše mlade.

– Niko neće uraditi ništa za vas i niko nije kriv za vaše loše situacije i odluke. Uvek postoji način i uvek se možete izvući ako uzmete stvari u svoje ruke. To je najveća lekcija koju sam stekla. Ne mogu upirati prstom u situacije, već uvek postoji način ako se dovoljno potrudiš i zapneš, bez obzira na to koliko bilo prepreka po putu – dodala je na kraj razgovora za portal “24.sata” Ana.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top