You are here
Home > Zabava > “Devičansko rođenje” ugrožene vrste kondora zbunilo naučnike

“Devičansko rođenje” ugrožene vrste kondora zbunilo naučnike

Fallback Image


Kada se brojka živih kalifornijskih kondora svela na samo 22 jedinke na celom svetu, ova životinja je proglašena ugroženom vrstom i to je označilo pune ruke posla za biologe. Počeli su da uzgajaju te ptice u zatočeništvu, prate ko se sa kim pari, koliko potomaka ima i odlučivali kada će ti potomci da se puste u prirodu.

Naučnici su, međutim, pre nekoliko godina ostali iznenađeni kada su sprovodeći rutinsko istraživanje otkrili dva kondora sa neočekivanim očinstvom. Dve ptice, zavedene pod brojevima SB260 i SB517, nisu bile u srodstvu sa očevima upisanim u rodovnicu. Zapravo, uopšte nisu imale očeve. Što znači da 100 posto njihovog DNK materijala potiče od majki, navodi se na sajtu “Udruženje za divlje životinje zoološkog vrta San Dijego”.

– Dobili smo neobjašnjiv skup podataka – izjavio je Oliver Rajder, genetičar za očuvanje prirode pri “Udruženju za divlje životinje zoološkog vrta San Diego”.

Jedino moguće objašnjenje bilo je začuđujuće: jajašca koja su proizvele dve ženke kondora morala su se oploditi sama bez ikakve sperme. Fenomen je poznat kao partenogeneza ili devičansko rođenje. Dve majke u ovom slučaju nisu tehnički bile device jer su ranije izlegle ptiće sa mužakom s kojim su bile smeštene.

U slučaju kondora, Rajder i njegovi saradnici godinama su koristili DNK markere kako bi mogli da upravljaju programom uzgoja. To im je pomoglo da razviju test za nasledni koštani poremećaj uobičajen kod kondora. Nakon što su ptice uzgojene u zatočeništvu puštali u divljinu, proučavali su poreklo njihovih ptića. Biolozi su prikupili uzorke krvi, membrane ljuske jajeta, perja i tkiva više od 900 kondora. Pre nekoliko godina odlučili su da analiziraju DNK podatke svih uzoraka. I tada su uočili nešto čudno u dokazivanju očinstva kod pilića SB260 i SB517.

Foto: shutterstock

Nažalost, u trenutku kada su naučnici shvatili da su ptice genetski jedinstvene, oba kondora već su bila mrtva, pa nisu mogli da istraže kako je neobično poreklo moglo da utiče na njih. Dok su ptice bile žive, nisu bile neobične ni po čemu da bi čuvari zoološkog vrta mislili da je potrebno da obave obdukciju.

– Ovo je neverovatno. Nismo uopšte tražili dokaze partenogeneze – rekao je Oliver Rajder.

Ovaj slučaj još je neobičniji ako se zna da je to prvi put da je bilo koja vrsta ptica imala devičansko začeće kada su mužaci bili dostupni za razmnožavanje.

No, oba kondora imala su određene zdravstvene probleme. SB260, mužjak koji se izlegao u safari parku San Diego 2001. uginuo je dve godine nakon što je pušten u divljinu. Ostao je mali i nije se dobro integrisao sa divljim pticama. SB517, mužjak iz Zoološkog vrta u Los Anđelesu, koji se izlegao 2009. imao je zakrivljenu kičmu i probleme sa hodanjem. Nikada nije pušten u divljinu i uginuo je kada je imao 8 godina, a poznato je da kalifornijski kondori obično žive decenijama.

Niko ne može sa sigurnošću reći da li su zdravstveni problemi ova dva mužjaka kondora uzrokovani partenogenezom, prenosi “Jutarnji list”.

Naučnici su ranije već dokumentovali partenogenezu kod drugih ptica, poput ćurki i kokošaka. Takođe je zabeležena kod zmija, guštera, ajkula, kako u zatočeništvu tako i u divljini. Mnoga od ovih otkrića bila su slučajna, ali svi ti slučajevi naveli su stručnjake da se zapitaju da li je partenogeneza uopšte tako retka kao što se mislilo. Partenogeneza je oblik polnog razmnožavanja u kojem se iz neoplođene jajne ćelije razvija nova jedinka.

Na području jugozapadnog dela Sjedinjenih Država i Meksika živi oko 500 kalifornijskih kondora, ali je ta životinjska vrsta i dalje ugrožena.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top